ODLUČENO: Vlada šalje pismo u Bruxelles – konačna namjera uvođenje eura

Podijelite članak

U Banskim dvorima, održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenja eura kao službene valute u Hrvatsku.

Izvor: Media servis

Tema je bila predaja pisma o namjeri ulaska u tečajni mehanizam 2 te pregled svega što je do sada napravljeno, koje će biti poslano u Bruxelles do kraja tjedna.

Premijer Andrej Plenković: “Izrada ovoga pisma kao i pripadajućeg akcijskog plana podrazumijevala je višemjesečni proces internih komunikacija nadležnih resora i HNB-a, a isto tako i sa institucijama a osobito s našim sugovornicima u Europskoj komisiji”.

A o samom sadržaju pisma ministar financija Zdravko Marić kaže:” U tom samom pismu izražavamo našu samu namjeru ulaska u tečajni mehanizam, ali u isto vrijeme stavljamo na papir obvezu ono što ćemo u idućih godinu dana provesti. Tih mjera je 19 u šest različitih područja”.

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović zatražio je da se u Saboru otvori rasprava o euru jer bankari, uvoznici i političari forsiraju uvođenje eura koji se na taj način dodvoravaju moćnicima iz Bruxellesa.

“Ukoliko se predsjednik Sabora ne odazove na naše zahtjeve da otvorim raspravu o euru u Saboru, i nastavi se ovakva propagandna jednostavna kampanja, mi ćemo tražiti pomoć sviih stranaka i o pokretanju referenduma o euru, a to predlažemo i tražimo podršku od svih predsjedničkih kandidata, jer ovo je prevažno pitanje za hrvatsko gospodarstvo, društvo i državu”.

A zastupnik Marin Škibola dao je uvjet pod kojim će prihvatiti uvođenje eura:”Samo u slučaju da će naše plaće biti iste onima kao što su plaće u Njemačkoj, Francuskoj i drugim razvijenim državama EU”.

Komentiraj