ODLAZAK GENERALA: U Zagrebu je u 81. godini preminuo Petar Stipetić

Podijelite članak

GENERAL STIPETIĆ: Ne idem u Knin, koncert Thompsona me vrijeđa - vojna pobjeda se koristi za derneke

Stožerni general Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, preminuo je u Zagrebu u 81. godini.

Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

U rujnu 1991. godine na poziv predsjednika Franje Tuđmana general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku.

Bio je zzamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb.

General Stipetić bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Brojna su i odlikovanja kojima je odlikovan za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i za doprinos u stvaranju Hrvatske vojske.

Tu su Spomenica Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Dobio je medalje Oluja i Bljesak.

PISALI SMO:

GENERAL STIPETIĆ: Ne idem u Knin, koncert Thompsona me vrijeđa – vojna pobjeda se koristi za derneke – čitajte OVDJE.

 

Komentiraj