OBRAZOVNA REFORMA: Ivan Vrdoljak se ispričao profesorima – evo što kaže

Podijelite članak

ivan vrdoljak

”Ispričavam se svima koje je moja nedavna izjava o mogućnosti prekvalifikacije profesora u projektu dualnog obrazovanja povrijedila i razljutila”, napisao je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak na Facebooku.

“Svi moji stavovi o obrazovanju uvijek su isticali profesore kao stup obrazovanja i zato je HNS upravo profesorima i znanstvenicima prepustio vođenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i pratećih reformskih procesa.

Moja ilustracija prekvalifikacije nije bila primjerena. Međutim, sasvim sigurno ta izjava nije imala namjeru obezvrijediti tuđe znanje i struku, nego jasno naglasiti da svaki reformski proces traži promjenu i prilagodbu svih nas koji smo u te procese uključeni.

Isto tako, ako želimo prilagoditi obrazovanje potrebama tržišta rada i ako generalno želimo ići u korak s razvijenim zemljama, moramo otvarati širi dijalog i o osjetljivim pitanjima kao što su potrebe tržišta za pojedinim zanimanjima.

Argumentirana rasprava svih uključenih u ovu temu svakako je bolje rješenje nego zatvaranje očiju pred problemima koji se neće riješiti ako se pravimo da ih nema”.

Podsjetimo, gostujući na N1 televiziji Vrdoljak je među ostalim govorio i o prekvalifikacijama profesora, spomenuvši zašto npr. profesori  povijesti ne bi postali profesori informatike, vezano uz to što su povijest, biologija i geografija ukinuti u nekim školama.

Na pitanje što onda s tim profesorima povijesti, biologije? – Vrdoljak je rekao: “Mislite da moje dijete, ako ide za zidara, treba povijest? Trebamo li robovati satnicama ili ići na rezultat školovanja”.

Ali što s profesorima koji neće imati posao? “Vjerojatno možemo razgovarati da se prekvalificirati, mogu se prebaciti u neke predmete koji su danas deficitarni. Svi su rekli da je problem naći profesore informatike. Pedagoške predmete svi znaju”.

Profesor povijesti da postane profesor informatike? “Zašto ne. Mislite da trebamo robovati ili ćemo se svi mijenjati u nekim svojim razvojnim i cjeloživotnim obrazovanjima da krenemo naprijed. Vidim rješenje ako se svim fokusiramo, i ti profesori, na djecu, a ne na sebe”.

Nakon toga podigla se velika prašina u jasvnosti, s mnogo negativnih komentara.

Komentiraj