OBILJEŽENI 3. MILČECOVI DANI – Počast geniju pera koji je govorio da nikada neće umrijeti!

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U parku Zvonimira Milčeca kod Trešnjevačkog trga u nazočnosti gradonačelnika, rodbine i prijatelja obilježena je četvrta godišnjica smrti legendarnog zagrebačkog pisca i novinara.

Piše: Branimir Fagač

Zvonimir Milčec bio je prije svega književnik i kroničar, a tek onda uspješni novinar, čiji je cjelokupni životni opus vezan uz njegov rodni grad – Zagreb.

Među inim, generacije “malih i velikih” čitatelja dobro ga pamte po knjigama za djecu “Žvižduk s Bukovca” i “ Posljednji zvižduk”, koja su postale i sinonim za autora samog.

Kći Zvonimira Milčeca, organizator je, u trešnjevačkom parku, humanitarne manifestacije “Milčecovi dani”. Za potrebitu djecu održane su radionice biciklizma i besplatna predstavu “Zvižduk s Bukovca”.

“Nisam htjela da obljetnicu smrti mog oca prati tuga, te sam odlučila gradu ponudititi nešto malo drugačije – i veselije. I on je sam cijeli život govorio da nikada neće umrijeti” istaknula je Ana Milčec.

Gradonačelnik grada Zagreba zviždukom je simbolično, baš kao u knjizi, signalizirao start počasne biciklističke utrke – jedan krug oko Parka Zvonimira Milčeca.

“Legendarne knjige Zvonimira Milčeca obilježila su, ne samo njega, nego grad i šire. Veliki erudit, pjesnik, svoj čovjek, slobodan, poseban, osebujan. Čestitka obitelji što je željela da ovako obilježimo četvrtu godinu od smrti Zvonimira Milčeca, i treći put Milčevcove dane” istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Ljudi umiru, kad umru njihova djela – citirao je Nobelovca Ivu Andrića gradonačelnik Zagreba. Zvonimir Milčec po tome će živjeti vječno, njegova djela ostavila su neizbrisiv trag na građane Zagreba i djecu širom Hrvatske.

Podsjetimo, park je smješten na istočnoj strani Trešnjevačkog trga, u trokutu između Tratinske ulice, Ulice grada Vukovara te Nove ceste, a pored kojeg se s istočne strane, nalazi benzinska postaja INA-e.

Ime Zvonimira Milčeca, poznatog pisca, novinara i zagrebačkog kroničara park je dobio 22. studenoga 2014. godine, nakon što su dovršeni radovi na njegovome preuređenju.

Službeno su ga otvorili, bivša dogradonačelnica Sandra Švaljek i tadašnji predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, u nazoćnosti obitelji Milčec.

Za uređenje Milčecova trešnjevačkoga kutka najzaslužniji su Grad Zagreb i Radio Sljeme, kroz projekt “Svi na zeleno”, Radija i udruge Zelene stope.

Sâm čin preimenovanja bio je popraćen dugim i žustrim diskusijama u javnosti. Naime, većina je građana smatrala, a istoga je mišljenja i danas, da bi bilo ispravnije kada bi njegovo ime nosila neka ulica, trg ili park na rodnom Bukovcu, uz koji je on bio usko vezan.

Komentiraj