O POREZU NA NEKRETNINE: Kada u Vrgorcu dostavimo formulare, ljudi neće psovati Zdravka Marića, nego Antu Pranića

Podijelite članak
ante pranić
Ante Pranić (Foto: Facebook)

Preko leđa gradova i općina ministar Marić želi dobiti unificiranu mapu svih nekretnina u Hrvatskoj koja će biti osnova za uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine (pravog poreze na nekretnine) – piše na Facebooku gradonačelnikVrgorca Ante Pranić.

Potom Pranić dodaje:

Ako se zbilja želi komunalna naknada pretvoriti u nenamjenski prihod grada ili općine dovoljno je bilo promjeniti par članaka u Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Hoće li vrijednost poreza na nekretnine biti ista kao i komunalna naknada?

Neće, jednostavnom usporedbom Zakona o lokalnim porezima i Zakona o komunalnom gospodarstvu. Posebno će na udaru biti neizgrađeno građevinsko zemljište. Sadašnjim Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji definira vrijednost komunalne naknade koeficijent namjene (Kn) za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 0.05, a novim Zakonom taj koeficijent se definira na vrijednost 0.5.

Nadalje uvode se dodatna dva koeficijenta. Koeficijent stanja (Ks) koji može ići na vrijednost 1.2 i koeficijent dobi (Kd) koji, između ostalog, iznosi 1.1 za objekte sagrađene od 1988. do 2005. godine koeficijent, odnosno 1,2 za objekte sagrađene od 2006. godine do danas. Dodatna dva koeficijenta koja su veća od 1, jednostavom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da će za istu kvadraturu veći biti porez na nekretnine nego komunalna naknada.

Smisao ovog poreza je unificiranje rješenja svih gradova i općina u Hrvatskoj koji će “sutra” poslužiti za pravi porez na vrijednost nekretnine. Baš zato se uvode dodatna dva koeficijenta koja mogu usmjetiti okvirnu buduću vrijednost nekretnine. Pametno osmišljena stategija u kojoj gradovi i općine moraju provesti novi Zakon inače gubimo kompletan prihod 2018 godine, a da ne govorim o prekršajnim odredbama.

Sigurno starije osobe u nekom našem selu ne psuju ovih dana Marića nego Pranića kada na kućnu adresu dostavimo formulare.

Komentiraj