O CIJEPLJENJU DJECE: Evo o čemu su raspravljali zastupnici i stručnjaci

Podijelite članak

Odbori za zdravstvo i socijalnu politiku te obitelj, mlade i sport održali su zajedničku tematsku sjednicu na temu cijepljenja pod nazivom “Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece”.

Saborski zastupnici sa strukom su raspravljali o pozitivnim i negativnim stranama cijepljenja.

Na Odboru je bila i liječnica i doktorica medicinskih znanosti Alma Demirović. Majka je djeteta oštećenog cjepivom te je, kako kaže, došla ukazati na sve više priča roditelja koji se obraćaju sustavu, a koji na to ostaje nijem.

“Ja nikada nisam rekla da se djeca ne trebaju cijepiti. Ono na što ja želim ukazati jest da se trebaju poboljšati uvjeti u kojima se djeca cijepe kako bi se smanjili rizici od nuspojava, kako bi se kritički pristupilo cijepljenju, a ne ovako sustavno, kao po traci. I kako bi naša djeca, s cijepljenjem ili bez njega, u konačnici bila što zdravija”, objasnila je Demirović.

“Kroz slučaj sam došla do poražavajućih podataka”, ističe doktorica Demirović.

“Vezano konkretno uz uvoz cjepiva, stavljanje cjepiva na tržište, ispitivanje cjepiva, praćenje nuspojava, koje je rak-rana cijelog sustava jer se nuspojave masovno ne prijavljuju i nadzor nad njima ne postoji”, dodala je Demirović.

Profesor Medicinskog fakulteta i infektolog Goran Tešović problemom aktivne imunizacije bavi se 25 godina te ističe da su u području modernizacije programa postignuti značajni napretci.

“U imunizacijskom programu su suvremena, povjerena, niskoreaktogena i učinkovita cjepiva. Bitne promjene su se dogodile u odnosu na stanje koje je bilo 1992. godine. Kao stručnjak koji se bavi kliničkom medicinom, smatram da je program kvalitetan, ali bi mogao biti širi i obuhvatiti cijepljenje protiv još nekih bolesti. U svakom slučaju, u postojećem obliku je siguran i učinkovit”, istaknuo je Tešović.

Smatra da je bitno cijepljenje i protiv pneumokoka, rota virusa i vodenih kozica.

“Bitno je predočiti pravo stanje stvari ljudima. Bitno je uvjeriti da su cjepiva provjerena, niskoreaktogena, da su nuspojave banalne, kratkotrajne i prolazne. A to neki plaše ljude smrtonosnim nuspojavama, to su iznimno rijetki događaji koji budu jedan na milijun ili nekoliko milijuna primijenjenih doza, ali da mnoge uopće nisu nuspojave”, dodao je Tešović.

Procijepljenost je od 85 do 90 posto, kaže Tešović te dodaje da struka već dulje smatra da su potrebne sankcije za one koji se ne cijepe.

“Primjerice, u Australiji ne morate cijepiti dijete, ali ako ga niste cijepili, sigurno nećete dobiti dječji doplatak pa će vam mjesečna primanja biti reducirana otprilike za trećinu”, otkriva Tešović.

“Svatko tko se protivi cijepljenju, protivi se zdravom razumu”, smatra SDP-ov zastupnik Željko Jovanović.

“Nema znanstvenog dokaza koji bi se suprotstavio potrebi cijepljenja”, zaključio je Jovanović.

Komentiraj