NOVI UDAR NA GRAĐANE: Poskupljuje gotovo sve – posebno u Zagrebu

Podijelite članak

cijene

Česta poskupljenja goriva, hrane i inih, za život nužnih potrepština, ove su godine dobrano ispraznila, već ionako opustošene džepove hrvatskih građana, a prema svemu sudeći – najavljuju se nova.

Piše: Branimir Fagač

Tako će, najavljuje se, poskupjeti i participacija za zdravstvene usluge, a u metropoli će, primjerice, od kolovoza cijene parkiranja u nekim zonama biti veće čak 100 posto.

Da jedna nesreća ne dolazi sama, Zagrepčani bi se mogli uvjeriti već krajem ove godine, kada će ih po svemu sudeći, neugodno iznenaditi nove – znatno više cijene odvoza smeća.

Nadalje, gradska vlast “prijeti” novim poskupljenjem električne energije i plina s početkom iduće godine. a veći računi za struju mogli bi početi stizati u drugoj polovici 2019. godine.

S obzirom da je prosječna 30-to dnevna potrošnja kućanstva u “Lijepoj našoj” 292 kWh, prema jednostavnom računu znači da će mjesečni račun za struju biti za 3 do 6 kuna veći od dosadašnjeg.

Ostanu li cijene nafte i plina na svjetskom tržištu na dosadašnjim razinama ili se čak i povećaju do 1. travnja sljedeće godine, kad će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, očekivati je povišenje cijene i tog energenta.

S druge strane, ako konačno zaživi sustav odvojenog skupljanja otpada, od studenoga ove godine, dakle, mogu se očekivati veće cijene odvoza smeća.

“Cijena odvoza smeća temelji se na miješanom komunalnom otpadu te, ako građani razvrstavaju svoj otpad, rast cijene neće biti značajniji”, poručuje Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, sir… u zadnjih su godinu dana poskupjeli u prosjeku 0,6 do 2%, a voće i povrće 5 do 15%.

Nepovoljne vremenske prilike, neorganiziranost i nekonkurentnost domaćih proizvođača najviše kroje ponudu i potražnju pa, po mišljenju određenog broja trgovaca, i uvoz sprečava veću eskalaciju cijena, istina, znatno manju od prosjeka EU.

“Primjerice, u travnju ove godine, u odnosu na isti mjesec lani, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja i sir, u EU su poskupjeli 4,8%, a u Hrvatskoj svega 0,6%, ističe Branko Bobetić, direktor Croatiastočara.

Iako to nitko ne želi, ili se ne usudi, reči jasno i glasno, na učestali rast cijena uvelike je utjecao i “Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi”. Naime, zbog njega su trgovci povečavali marže, a i dio troškova s leđa proizvođača pao je na njih.

 

Komentiraj