NOVI “POKLON” VOZAČIMA: U Zagrebu i dvostruko više cijene parkiranja i garaža!

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Neće baš biti sretni stanovnici Zagreba nakon što su se poslije više od mjesec dana usuglašavanja Grad Zagreb i Zagrebački holding dogovorili više cijene parkiranja, kao i više cijene u garažama.

Neke cijene dižu se drastično, pa će tako parkiranje u prvoj zoni od kolovoza poskupjeti čak dvostruko – sa šest na 12 kuna.

Umjesto dosadašnje tri kune u drugoj će zoni cijena biti pet kuna, dok će u trećoj zoni umjesto dosadašnjih 1,5 biti dvije kune.

Bit će skuplje i u javnim garažama, pa će tako u onoj u Tuškancu također poskupjeti dvostruko – sa pet na 10 kuna!

Može se to iščitati u Nacrtu novog prijedloga korištenja javnih parkirališta i javnih garaža koji je u javnoj raspravi od 11. lipnja.

Građani će plaćati skuplje kako bi ih se “prisililo” da češće koriste javni prijevoz, jer grad je prometno opterećen.

Najavljeno poskupljenje parkinga u Zagrebu iz Zagrebparkinga nazivaju mjerom ekološkog poslovanja.

Kažu u priopćenju da je cilj smanjiti onečišćenje zraka i prometne gužve, te poticati građane na korištenje javnog prijevoza.

Priopćenje Zagrebparkinga prenosimo u cijelosti:

“Zagrebački holding d.o.o. podružnica Zagrebparking, kao mjeru ekološki odgovornog poslovanja, a u svrhu smanjenja prometnih gužvi na prometnicama i parkiralištima, smanjenju onečišćenja zraka, smanjenju emisija CO2 (Sporazum iz Kyota), doprinos ispunjavanju obveza Strategije 20-20-20 (povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora za 20%, poboljšanje energetske učinkovitosti za 20%, smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%) s ciljem realizacije do 2020. godine, smanjenja prekapacitiranosti javnih garaža i prometnih gužvi na ulazima u garaže i okolnim prometnicama, u sklopu kontinuiranog ulaganja u podizanje kvalitete usluge javnih garaža (ugradnja punjača za električna vozila, energetski učinkovita i ekološka rasvjeta, defibrilatori za javne garaže, sustav automatizacije javnih garaža) te poticanja građana na korištenje javnog gradskog prijevoza u centru grada, upućuje prijedlog korekcije cijena parkiranja na javnim parkiralištima i u javnim garažama.

Cijena postojeće satne karte za ZONU I. korigira se na 12,00 kn/h, za ZONU II. na 5,00 kn/h, za ZONU III. na 2,00 kn/h, dok bi cijena DPK (dnevnih parkirališnih karata), KPK (komercijalnih parkirališnih karata – tjedna, mjesečna, godišnja) i PPK (povlaštenih parkirališnih karata) ostala nepromijenjena, čime se ne bi utjecalo na budžet građana kojima je zbog dnevnih migracija i mjesta stanovanja parkiranje u široj zoni gradskog središta svakodnevno neizbježno.

Podsjećamo i na nove usluge za plaćanje parkiranja, mobilnu aplikaciju ZgPark i sustav za automatsku naplatu parkiranja koji je instaliran u tri od osam javnih garaža kojima podružnica upravlja (JG Langov trg, JG Rebro i JG Petrinjska). Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba”,

 

 

Komentiraj