NIKOLIĆ O STEPINCU: Ukidanje presude je pritisak na papu Franju da odustane od utvrđivanja istine

Podijelite članak

tomislav nikolić

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije,  smatra da ukidanje presude kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja pritisak na papu Franju da odustane od utvrđivanja istine i kanonizira bivšeg kardinala.

“Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopat će ponor u koji će upasti i ostane sama bez podrške civiliziranog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva”, rekao je Nikolić, što u priopćenju prenosi stranica Predsjednika Republike Srbije, a piše N1.

“Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je pravni sljedbenik svih zemalja bivše Jugoslavije, i s tim su suglasne sve novostvorene države”, kaže Nikolić.

Presudu Nikolić tumači kao “svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizira bivšeg kardinala”.

“Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svjetskom ratu prenio sam papi Franji u direktnom razgovoru prilikom posjete Vatikanu”, ističe predsjednik Srbije dodajući i da osobno priprema dokazni materijal koji će predočiti komisiji, najprije predstavnicima Srpskе pravoslavnе crkvе.

Nikolić prenosi i da mu je poglavar rimokatoličke crkve rekao da neće žuriti s odlukom zato što bi Stepinac bio prvi kršćanski svetac kojeg Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Komentiraj