NEZNANJE MLADIH HRVATA: “Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme?”

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Pet je godina kako djeluje portal maloljetni-roditelji.net, pa su tom prilikom objavili podatke o dosadašnjem broju korisnika te se osvrnuli na veliku potrebu za informiranjem ove populacije o odgovornom spolnom ponašanju.

U pet godina rada zabilježeno je 650.340 pregleda stranice i ukupno 266.910 posjetitelja, pri čemu je čak 35 posto posjeta dolazilo iz zemalja u okruženju. Mlade se informira i educira putem objavljenih članaka, a na njihova pitanja odgovaraju stručnjaci, psiholozi, socijalni radnici, pravnici i ginekolozi. Uz to, mladim se roditeljima pruža pomoć i u području socijalne i pravne zaštite, savjetovanjem o ostvarivanju raznih prava poput prava na rodiljnu naknadu i brojnim drugim pitanjima.

“Najveći broj posjetitelja čine mladi koji se javljaju s upitima zbog rizičnih spolnih aktivnosti, pri čemu brojna pitanja ukazuju na zabrinjavajuću neinformiranost mladih o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju. Upiti poput ‘Mogu li ostati trudna ako je na prstima ostalo sperme?’ ‘Mogu li ostati trudna ako smo se dirali preko gaćica?’ ‘Trebam li popiti pilulu za dan poslije?’ na portalu se postavljaju svakodnevno. Najposjećenija je rubrika Pitaj ginekologa u koju se mladi javljaju s raznim pitanjima, od sumnje na trudnoću, preko zabrinutosti zbog rizičnih spolnih aktivnosti do teškoća vezanih uz narušene obiteljske ili partnerske odnose”, kažu iz udruge.

“Statistički podaci portala maloljetni-roditelji net dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno, savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govore da uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Ovom prigodom želim zahvaliti i svim dosadašnjim i budućim partnerima na suradnji i naglasiti da nastavljamo punim intenzitetom s daljnjim radom i projektima”, rekla je izvršna direktorica Udruge roditelja “Korak po korak” Silvija Stanić.

 

Komentiraj