NATO SUMMIT: Očekuje se pritisak Trumpa na saveznike

Podijelite članak

donald trump

U Bruxellesu se danas i sutra održava NATO summit na kojem bi glavne teme trebale biti jačanje obrane, borba protiv terorizma i bolja suradnja s EU.

Izvor: Media servis

Najvažnija tema je ipak povećanje izdvajanja za obranu članica, a očekuje se da će američki predjednik Donald Trump nastaviti pritisak na saveznike oko tog pitanja.

Dva dana će šefovi država ili vlada članica NATO-a raspravljati o mnogim temama. Vjeruje se da će najviše rasprava biti na temu dogovora sa summita iz Walesa od prije četiri godine koji nalaže da će do 2024. godine članice podići izdvajanja za obranu na 2 posto BDP-a. Projekcije ukazuju na to da će ih do dogovorenog roka ispunjavati 17, među kojima bi trebala biti i Hrvatska koja je na tom planu napravila pomake, što je istaknuto i na nedavnom susretu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i glavnog tajnika NATO-a, Jensa Stoltenberga.

Pritisak po pitanju izdvajanja trebao bi opet vršiti američki predsjednik Donald Trump koji je prije leta za Bruxelles još jednom poručio da SAD troše na NATO više nego ijedna druga država i da to nije prihvatljivo. Na SAD “otpada” čak 70 posto svih ukupnih troškova za obranu u Savezu. Trump će nakon summita nakon jakih reakcija na nedavno uvođenje carina na čelik i aluminij iz EU-a, Kanade i Kine, te najave novih carina na neke proizvode posjetiti London, Glasgow i Helsinki gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk, poručio je SAD-u da poštuju saveznike, jer ih nakon svega nemaju mnogo. Jučer su pak EU i NATO potpisali izjavu o suradnji. Evo što su nakon toga izjavili šef EK, Jean Claude Juncker i prvi čovjek NATO-a, Jens Stoltenberg..

“Prilično smo napredovali u proteklim godinama, no puno posla je još pred nama, posebno na polju pravilnog ulaganja u našu sigurnost i obranu”, naglasio je Juncker. Ova nova deklaracija demonstrira našu odlučnost da produbimo našu suradnju.

Suočavajući se s kompleksnom sigurnosnom situacijom moramo učiniti sve kako bismo naše građane održali sigurnima i to i činimo”, poruka je glavnog tajnika NATO-a.Hrvatsku će i na ovom summitu predstavljati predsjednica Grabar-Kitarović. Očekuje se da će biti donesena odluka o početku pregovora o pristupanju Makedonije NATO-u, nakon što je postignut dogovor oko njezina imena, te da će biti produljeno financiranje afganistanskih snaga do 2024. godine, te odluka o novoj misiji za obuku iračkih snaga.

Komentiraj