NASTAVLJA SE BURA PROTIV MINISTRA KULTURE: Resor kulture je ugrožen i ponižen – tvrdi više od tisuću kulturnjaka

Podijelite članak

zlatko hasanbegović

Više od tisuću kulturnih djelatnika traži smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a njih 50-ak okupilo se danas ispred Banskih dvora, gdje su održali pressicu. Na njoj su govorili Adrian Pezdirc, Dražen Katunarić, Dunja Vejzović, Urša Raukar i Goran Sergej Pristaš.

Inicijativa Kulturnjaci 2016 formirana je odmah nakon imenovanja kontroverznog povjesničara Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Do sada su se oglasili PEN centar, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, dizajnera… U tekstu peticije Inicijative Kulturanjaci 2016, navodi se:

“Mi kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova.

Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.

Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskoga radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta!?

Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.

Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.

Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake.”

Komentiraj