NAKON TRAGEDIJE NA HVARU: Dvoje djece i dalje teško – uzrok najvjerojatnije ugljični monoksid

Podijelite članak

Jučer je na brodu pronađen mrtav muškarac, dok je 5 osoba s broda zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezeno u splitsku bolnicu. Riječ o talijanskoj obitelji.

Izvor: Media servis

“Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja, koji su talijanski državljani, i dalje su životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, intenzivno liječenje se i dalje nastavlja po pravilima struke”, rekla je dr. Branka Polić. “Po nalazima vidimo da je povišena razina karboksihemoglobina u krvi, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida”, rekla je Polić.

“Ugrožene su vitalne funkcije, mozak, srce, cirkulacija, ostalo su jetra, bubrezi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da mu je poremećaj svijesti ili u centralnom živčanom sustavu takav da je centar za disanje kompromitiran. Cirkulaciju podržavamo lijekovima, respiratorom zamjenjujemo respiratornu funkciju, a kod djece smo proveli puno kompliciranije nadomjesne postupke, a koliko će liječenje trajati ne možemo reći, koliko će životno ugroženi biti ne možemo reći, sve zavisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i kliničkom stanju djece”, objasnila je.

“Imaju zatajenje organa, ali su cirkulacijski stabilniji nego jučer”, rekla je doktorica Polić. “U ovome vremenu možemo s tim biti zadovoljni”, rekla je Polić.

Možemo s velikom vjerojatnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom, rekli su iz KBC-a. Naša jedinica referentni centar ministarstva zdravstva, dobivaju optimalnu medicinsku skrb. Ne postoji bolje mjesto u kojoj bi dobivali skrb, kazali su iz KBC-a Split.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, najavio je svoj dolazak u Split kako bi se i sam uvjerio u uvjete zbrinjavanja djece.

Komentiraj