NAKON SMRTI DJEČAKA: Ako je zatajio sustav, odgovornost je i na meni – kaže ministar

Podijelite članak

milan kujundžić

Kako bi se utvrdile sve okolnosti oko smrti devetogodišnjaka kojemu hitna u Metkoviću u više navrata nije obavila nijednu pretragu i koji je potom od posljedica sepse preminuo u KBC-u Split, Ministarstvo zdravstva danas je poslalo inspekciju, potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Piše: Andrea Barać (Media servis)

“Na relaciju su Split-Metković i to će potrajati nekoliko dana, a rezultate očekujem do konca tjedna. U konkretnom slučaju nije se radilo o manjku laboratorija, ovdje inspekcija treba ustanoviti kada je došlo do pogoršanja, kada su se javili znakovi sepse i kada su se javili znakovi septičkog šoka. Je li to moglo biti prepoznato prije i je li dijete trebalo biti prije upućeno u bolnicu”, rekao je Kujundžić.

Problem je nedostataka radne snage, ali ministar tvrdi da to ne ugrožava sustav, a kaže radi se i na nedostatku laboratorija.

“Mi smo već krenuli kao Ministarstvo i nabavljamo analyzere za otoke i na tome tragu će se širiti i prema drugim lokacijama. Međutim 80 posto dijagnoze je u anamnezi i statusu, dakle u pregledu pacijenta, a samo 20 posto u svim alatima koje ima današnja suvremena medicina”, tvrdi ministar.

Ako inspekcija pokaže da je bilo propusta u sustavu, upitan hoće li to smatrati svojom odgovornošću budući da je na čelu resora, Kujundžić je rekao:

“Kad si na čelu nekog sustava, odgovoran si za sve što se događa. Nažalost u ovom slučaju vrata ordinacija su bila otvorena, dijete je pregledavano ili malo drugačije pregledavano, što će inspekcija ustanoviti. A zatajenje sustava u bilo kojem segmentu, a ima problema kao i u svakom drugom sustavu, odgovornost postoji po vertikali mene kao prvog čovjeka u sustavu i svih drugih pa ćemo vidjeti je li bilo eventualnih propusta u sustavu”, istaknuo je ministar zdravstva.

Osvrnuo se i na korupciju u zdravstvu, odnosno popisu liječnika, među kojima su neki i političari, koji su primali mito. Kaže, sve se treba provjeriti.

“Osuđujem svaku korupciju, a pogotovo u zdravstvu gdje su zdravlje i životi u pitanju i mislim da policija to treba istražiti i onda postupiti po zakonu”, rekao je Kujundžić.

Komentiraj