NAKON PORAZA NA NAFTNIM POLJIMA: Teroristi ISIL-a zarađuju milijune na ribljim farmama

Podijelite članak

isil

Iz iračkog ministarstva pravosuđa uznemirujuće vijesti: ISIL zarađuje svaki mjesec milijune dolara vodeći salone za prodaju automobila i riblje farme u Iraku!

Tako nadoknađuju sve veći gubitak od prodaje nafte jer su na bojištima doživjeli velike poraze a stradala su i neka naftna postrojenja.

Neke analize i procjene kažu kako je ISIL od nafte i plina iz Sirije i Iraka godišnje uprihodovao 2,9 milijardi američkih dolara.

Nije zato nimalo čudno što se koalicija predvođena SAD-om usmjerila najprije na uništavanje financijske infrastrukture ISIL-a, kako bi time ograničili mogućnosti crpljenja, prerade i prijevoza nafte.

Ali teroristi se brzo prestrojavaju i traže nove načine zarade. Tako je sada i te kako zanimljiv lov ribe u stotinama jezera sjeverno od Bagdada, koji im mjesečno donosi silan novac.

ISIL-ovci ubiru i porez na poljoprivredno zemljište, a krenuli su i u poduzetništvo s automobilima te ponovo pokrenuli nekadašnje tvornice u državnom vlasništvu na osvojenim područjima Iraka.

“Oni sjevernu bagdadsku pokrajinu tretiraju kao svoj financijski centar. To im je glavni izvor financiranja, posebice za aktivnosti u glavnom gradu”, izjavio je sudac Jabbar Abid al-Huchaimi.

Rekao je i kako ISIL u Bagdadu redovno vrši bombaške napade na snage sigurnosti i šijitsko stanovništvo.

Doznaje se iz izvješća i na koji je način ministarstvo financija ISIL-a u Mosulu distribuiralo novac u ostale pokrajine izvan svoje kontrole.

“ISIL je slao novac u područja izvan svoje kontrole putem tzv. hawala ureda za transfer novca, prvo u Erbil, a potom iz Erbila u druge pokrajine”, pojasnio je Huchaimi.

Borci ISIL-a osim plaća dobivaju i dodatak za stanarinu, doplatak za do četvero djece i povremene bonuse, poput 1.000 dolara nagrade borcima nakon zauzimanja Mosula 2014.

 

Komentiraj