NAJVEĆI BLAGDAN: Kršćani slave Uskrs – dan uskrsnuća Isusa Krista

Podijelite članak

VELIKI PETAK: Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti

Uskrs je prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a vuče podrijetlo u židovskom blagdanu Pashi.

Piše: Lana Ružičić

I dok su Židovi slavili čudesna Božja djela, kršćanska se vjera usredotočuje na Isusovo uskrsnuće, to jest prijelaz iz smrti u život. Značenje Uskrsa objašnjava don Josip Krpić, vikar župe Duha Svetoga.

“Njegovo je značenje uskrsnuće tijela koje je glavna poruka i Isusovog dolaska među ljude. Mi vjerujemo da je Isus Bog i da je svojim uskrsnućem donio i nama uskrsnuće koji vjerujemo. To je temeljna istina naše vjere i sve je usmjereno prema tome čak i čitava liturgijska godina vodi prema tom uskrsnuću”, ističe don Krpić.

Blagdan Uskrsa slavlje je središnjeg događaja kršćanstva, Isusova uskrsnuća, treći dan nakon što je bio raspet na križu.

Župni vikar u Slavonskom Brodu, velečasni Dario Hrga kaže:

“Značenje Uskrsa za sve kršćane je uistinu veliko jer sve kreće od Uskrsa i sve završava Uskrsom. Uskrs je uistinu najveći kršćanski blagdan jer uzalud nam je naša vjera, a da nije Gospodin uskrsnuo, no i cijeli život jednoga čovjeka vjernika je preslika Kristova života. Tako svaki čovjek u svome životu mora proći kroz životnu muku, mora umrijeti da bi u konačnici uskrsnuo na život vječni”.

Uskrs stiže na kraju Velikog tjedna, a ujedno je i kraj korizme. No uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato često zovu i “drugi dan Uskrsa”. Uz slavlje Uskrsa tradicionalno su vezani i običaji poput vazmenog bdijenja, uskrsnih krijesova, bojanja pisanica, odlaska na uskrsnu misu i pjevanja uskrsnih pjesama.

Komentiraj