NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Crobarometar – HDZ najlošiji otkako je na vlasti

Podijelite članak

Po najnovijim rezultatima Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV, HDZ je i dalje je prvi izbor među biračima s potporom od 25 posto.

Četvrti mjesec zaredom HDZ ima lagani pad potpore, najlošije od dolaska na vlast. SDP je drugi s potporom od 13 posto, ali je stranka u silaznoj putanji, kao i Živi zid koji svibanj završava s potporom od 11,6 posto. MOST je zabilježio lagani rast potpore na 7,2 posto. Prva do izbornog praga je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića s potporom od 4,7 posto. Slijede Neovisni za Hrvatsku s potporom od 3,9 posto. Odmah iza njih je START koji trenutačno može računati na potporu od 3,8 posto ispitanika. Pametno ima 3 posto.

Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU. IDS svibanj završava s potporom od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku s 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a HRAST na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore.

Čak je 47 posto onih koji ne podupiru rad predsjednice Grabar Kitarović, a onih koji podupiru je 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji put ovako loš rejting predsjednica je imala u listopadu 2017. Predsjednica je i dalje najpopularnija – pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto.

Ivan Vilibor Sinčić može računati da o njemu pozitivan dojam ima 41 posto, a 45 posto negativan. Milan Bandić također može računati na 41 posto onih koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 52 posto onih koji o njemu misle negativno. Božo Petrov ima potporu od 40 posto onih koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 46 posto ima negativan dojam.

O premijeru Andreju Plenkoviću većina građana ima negativan dojam, njih 59 posto, dok njih 33 posto ima pozitivan dojam. O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika, a njih 25 posto pozitivan.

Komentiraj