NAJGORI DO SADA: Sabor i službeno raspušten, na potezu je predsjednica

Podijelite članak

sabor

Osmi saziv Sabora, po mnogima najgori i službeno je otišao u povijest. Počinju teći rokovi, na birališta ćemo u rujnu.

Već na početku nije slutilo na dobro… “Hrvatski državni sabor, da, dobro ste čuli “, predlagao je u nastupnom govoru tada novi šef Sabora HDZ-0v Željko Reiner. Zgrozilo je to mnoge jer se taj naziv koristio u zločinačkoj NDH, prenosi Media servis.

Uvjeti se nisu stekli, a s današnjim danom na snagu je stupila odluka o samoraspuštanju Sabora, donesena u lipnju. Svojeg premijera srušio je HDZ koji nije uspio presložiti većinu. Most je bio protiv. Oni su htjeli samo odlazak Karamarka iz Vlade. Za samoraspuštanje na kraju su bili i zastupnici Milana Bandića koji je podržao Oreškovićevu Vladu, potom najavljivao preslagivanje i zazivao “Tomičinu čvrstu ruku”.

Počinju teći ustavni rokovi za prijevremene parlamentarne izbore koji se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od. Na potezu je predsjednica koja treba odrediti datum izbora. Bit će u rujnu najvjerojantnije 11. Najkraći saziv Sabora konstituiran iz drugog pokušaja, trajao je nešto više od pola godine. Obilježio ga je česti nedostatak kvoruma, jako mali broj donesenih zakona, mantralo se reformama, a odluke koje su donesene, bile su štetne, upozoravala je oporba.sabor, šuker, jandroković, tepeš, kosor,

“Konkretne reforme koje smo predali EK koja nam je dala podršku”, isticao je na lošem hrvatskom jeziku Tihomir Orešković, nestranački premijer doveden iz iznozemstva. “Počnite konačno nešto raditi”, apelirao je bivši premijer Zoran Milanović.

Zbog afere s MOL-om šefu HDZ-a Karamarku prijetilo je izglasavanje nepovjerenja pa je HDZ krenuo u misiju rušenja svoje Vlade.

Orešković, a time i cijela Vlada pali su u Saboru. Zbog kaosa koji je trajao pola godine dok se u parlamentu govorilo o temama iz povijesti i svjetonazorki sukobljavalo, oporba pokreće prikupljanje potpisa za raspuštanje parlamenta. Potpise daje i Most. Svoj utvrđeni sukob interesa sada već bivši šef HDZ-a nije vidio. On je vidio neke druge stvari.

“Oko nas svuda boljševizam, žal za Jugoslavijom, žal za komunizmom”, govorio je.”Ne možemo biti slučajna država, moramo na izbore što prije”, govorio je šef SDP-a Milanović, a izbora nije bilo ni za Željka Reinera koji je govorio da teoretski može zavlačiti. “Utvrđujem da je većinom glasova donesena odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora koja će stupiti na snagu 15. srpnja 2016. godine”

“Tjekom konzultacija me nitko nije uvjerio da uživa potporu od 76 ili više zastupnika u Saboru za dobijanje statusa mandatara”, izvijestila je Kolinda Grabar Kitarović.

Šefica države i sada je na potezu. I njena odluka bi mogla stupiti s odgodom ne bi li skratila predizbornu kampanju no za izlazak na birališta, odlučila se za krajnji rok.

Komentiraj