MIROSLAV ŠEPAROVIĆ: “Ustavni sud može naložiti da se ispočetka skupljaju potpisi”

Podijelite članak

Ustavni sud od ministra rada Marka Pavića zatražio je hitno očitovanje o financiranju spotova o mirovinskoj reformi, koji građanima poručuju kako zahtjevi inicijative “67 je previše” donose proračunske gubitke.

Izvor: Media servis

Od ministra Pavića ostavku su zatražile tri sindikalne središnjice, a na njega su se okomili jutros i zastupnici u Saboru.

O čemu se konkretno mora očitovati ministar Pavić, za Media servis obrazložio je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović.

“Od ministra Pavića smo tražili da nam točno navede od kad traje kampanja i do kad je predviđeno njeno trajanje, iz kojih sredstava se financira, koliko je do sad potrošeno i koliko se do kraja planira potrošiti te koja je njezina svrha, odnosno namjena”, objasnio je Šeparović.

Obzirom da se u ovom slučaju ne radi o referendumskom razdoblju, koje počinje nakon odluke o raspisivanju referenduma, ovlasti suda su ograničene. No, ako se dokaže grubo kršenje demokratske procedure koja ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje na referendumu, Ustavni sud ima mogućnost za određene korake.

“Ako Ustavni sud dođe do zaključka da je došlo do grubog kršenja demokratske procedure on može; upozoriti javnost, izdati priopćenje, upozoriti Vladu da prestane s tim, zabraniti te spotove, a može čak i poništiti sve do sad provedene radnje i naložiti da se ispočetka skupljaju potpisi.”

Ministar Pavić još ranije je rekao da Vlada ima pravo informirati javnost te da će troškovi trećeg po redu spota biti milijun kuna.A tri sindikalne središnjice zatražile su ostavku ministra Pavića, optuživši ga da laže o iznosu koji je Vlada potrošila na kampanju.

Sindikalisti Mladen Novosel i Krešimir Sever. “Sigurno da mi danas možemo govoriti, ne o dva, ne o četiri, nego o pet i više milijuna kuna”, rekao je Novosel.

“Jedini preduvjet za povećanje mirovina je povećana zaposlenost i rast svih plaća te politike koje će vratiti što veći dio onih koji su se iselili”, rekao je Sever.

Rasprava o vladinoj takozvanoj ‘protureferendumskoj kampanji‘ obilježila je i jutro u Saboru. U ime Demokrata, prvi ju je napao Mirando Mrsić.

“Očito da, obzirom na bujanje braniteljskih mirovina gdje očekujemo prema nekim podacima preko 20 tisuća novih zahtjeva, HDZ-u treba pomicanje dobi za ulazak u mirovinu kako bi se financirale braniteljske mirovine.”

Licemjerno je što sada Vladu kritiziraju članovi bivše SDP-ove Vlade, koji su se žustro protivili referendumu o braku – uzvratio je HDZ-ovac Branko Bačić.

“Tada im nije smetalo, u tom referendumu, trošiti javni novac i promovirati na televiziji svoje politike, protiviti se referendumu o braku, a sad im smeta što u predreferendumskoj fazi Vlada promovira vlastitu reformu.”

Obje velike stranke, i HDZ i SDP nesklone su referendumskom izjašnjavanju građana, zaključio je pak MOST-ov Nikola Grmoja.

“Ako iza određene referendumske inicijative ne stoji HDZ ili neka jaka organizacija, uspjeh referenduma je neizvjestan. Prevelik broj potpisa traži se u kratkom vremenu, a još vam potpise broji Lovro Kuščević..osuđeni ste na neuspjeh.”

“Inicijativa 67 je previše” u međuvremenu poziva građane da do subote daju potpis za raspisivanje referenduma kojim granicu za odlazak u mirovinu žele vratiti na 65 godina i smanjiti penalizaciju za prijevremenu mirovinu.

Komentiraj