MINISTRICA ŽALAC: Iz fondova EU smo povukli 14,4 milijarde više no što smo uplatili

Podijelite članak

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gostovala je na HRT-u i iznijela neke podatke po kojima je, ako se gleda uloženo i ono što je povučeno iz fondova EU, Hrvatska u plusu!

“U srpnju ćemo biti punopravna članica EU-a punih šest godina. Kad govorimo o tome kako koristimo europske fondove, 14,4 milijarde smo u plusu”, rekla je ministrica Žalac za HRT. “To znači da smo više dobili iz fondova EU-a nego što smo uplatili članarine u europski proračun, to je ono što javnost mora znati”.

Ministrica je također rekla kako je sadašnja vlada zatekla ” 9% ugovorenog, a sad smo na 68%, 54 milijarde kuna smo ugovorili od ukupne alokacije. Mislim da je tu valjano istaknuti i da smo 7 puta više ugovorili nego što smo zatekli. To se sad već vidi po cijeloj Hrvatskoj koja je jedno veliko gradilište u svim sektorima. Isplate krajnjim korisnicima rastu”.

Iz EU fondova, kaže ministrica Žalac, potporu je dobilo 8000 poduzeća. “Sagradili smo i obnovili više od 50 zdravstvenih ustanova, od bolnica do domova zdravlja, više od 500 vrtića je iz EU fondova ili energetski obnovljeno, ili je napravljena dogradnja ili izgradnja iz programa ruralnog razvoja”, pohvalila se Žalac. “U koji god dio Hrvatske da zađete, s obzirom na to da se 80% javnih investicija događa iz EU fondova, to su impresivne brojke. Treba na tome nastaviti raditi…”

Komentiraj