MINISTAR KUŠČEVIĆ: Mladima do 45 godina subvencionirat ćemo 50 posto rate kredita

Podijelite članak

Lovro Kuščević

Ministarstvo graditeljstva pripremilo je nacrt zakona o subvencioniranju stambenih kredita, potvrdio je u razgovoru za Media servis ministar graditeljstva Lovro Kuščević. Tim zakonom žele se potaknuti mlade obitelji do 45 godina da krenu u kupnju svoje prve nekretnine.

Piše: Željka Gulan

Razlika u odnosu na ostala zakonska rješenja je u tome što se, kaže ministar, ovim zakonom omogućava subvencioniranje i novih i polovnih stanova.

“Zašto to želimo? Dva su razloga. Prvo da i u onim manjim ruralnim područjima gdje nema stanova na tržištu ljudi mogu kupiti kuću ili stan kako bi ostali živjeti na svojim ognjištima. I drugo, da ne trošimo uvijek novi prostor za novu gradnju već da napravimo jedan vid urbane regeneracije da se stari objekti, stari stanovi, stare kuće privedu svrsi.” Subvencioniranje bi bilo vremenski ograničeno, otkriva Kuščević i kaže da će se u okviru proračunskih sredstava boriti da to bude na rok od 4 ili pet godina.

Financiralo bi se 50 posto ukupne rate kredita.”Također jedna, rekao bih, vrlo lijepa novost je da ćemo za svako novorođeno dijete u toj obitelji za vrijeme trajanja ove subvencije produžiti taj rok, godinu do dvije, ovisno kako će to sve skupa u zakonu i proći. Dakle, ukoliko dobijete dijete mi ćemo produžiti naš rok subvencioniranja kredita”.

Ministar graditeljstva otkrio je i kako će gornja cijena stana biti limitirana.

“Ovdje mogu kazati da smo podigli taj iznos maksimalne cijene jer smo uvidjeli da nisu iste cijene stanogradnje i stanova na tržištu u Slavoniji, Dalmaciji, primjerice Dubrovniku ili Splitu. Zato ćemo taj gornji limit cijene po kvadratu znatno dignuti – za 30 do 40 posto, više nego je bilo do sada. Moramo limitirati cijenu stana, mislim da će to biti 100 tisuća eura. No morate priznati da se za taj novac za jednu mladu obitelj može kupiti pristojan stan ili još bolje kuća u nekoj manjoj sredini”, objasnio je Kuščević za Media servis.

Zakon bi u prosincu trebao otići u proceduru pa bi nakon mišljenja ministarstava, javne rasprave te dva čitanja u Saboru na snagu, nada se ministar, mogao stupiti u prvom tromjesječju 2017. godine.

“On će biti donesen za samo jednu kalendarsku godinu, dakle za 12 mjeseci. Nakon tog perioda ćemo sagledati sve aspekte i učinke tog zakona i ako bude dobro, ako i proračunske mogućnosti za 2018. i 2019. budu dozvoljavale, vrlo bih rado da taj zakon i dalje bude na snazi”.

Osim najavljenih pogodinosti, u Ministarstvu očekuju i znatno niže kamatne stope. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) trebalo bi biti provedbeno tijelo u ovom programu te će raspisati natječaj na kojem će banke moći dati ponude pod kojim uvjetima žele sudjelovati.

“Gdje će banke se morati na javnom natječaju izboriti da uđu u naš program. A kako će se izboriti nego kvalitetnijim, boljim, povoljnijim kreditnim uvjetima. Tako da očekujem da će banke za potrebe ovog programa sniziti svoje kamate što će u konačnici doista olakšati našim obiteljima”. Stan će svatko moći sam izabrati na tržištu, odnosno država neće biti ta koja bi eventualno mogla ponuditi nekretninu iz kataloga.

“Naravno da ćete naći stan na tržištu, odabrati ga u okviru ovih limita, do krajnje maksimalne cijene i kad potpišete ugovor, kad vam banka odobri kredit, mi potpisujemo ugovor s bankom, sufinanciramo to. Mislim da će to pomoći i onim ljudima za koje banka možda malo i sumnja da su kreditno sposobni. Na ovaj način će se banke lakše odlučivati dati takve kredite”.Ministar vjeruje kako bi u ovoj prvoj – testnoj godini mogli prodati od 1500-2000 stanova nakon čega bi se mjera produžila. Prema prvim procjenama godišnji trošak za proračun bio bi 35 milijuna kuna.

Komentiraj