MINISTAR HORVAT: Neću si dozvoliti luksuz da mediji moje izjave objavljuju bez bilo kakve kontrole

Podijelite članak
DARKO HORVAT: Kažnjavati treba pozdrav "Za dom spremni" - kaže potpredsjednik HDZ-a
Darko Horvat (Foto: Facebook)

Novi ministar gospodarstva, HDZ-ov Darko Horvat, bio je gost na N1 televiziji i u jednom trenutku razgovora s Tihomirom Ladišićem dao nespretnu, nesretnu ili “kontrolirajuću” izjavu.

Ideja da HBOR treba kreditirati poduzetničke projekte s kamatom do 1 posto naišla je na kritike u Jutarnjem listu. Tvrde kako ste kao ministar ograničili mogućnost ili odluku HBOR-a da sam odlučuje o kreditnim stopama za kreditiranje poduzetništva, rekao je Ladišić, na što je ministar Horvat odgovorio:

“Ja si više neću dozvoliti luksuz da mediji moje izjave objavljuju bez bilo kakve kontrole ili da ih ja pročitam. 2016. poželjeli smo u privatnom bankarskom sektoru kamatnu stopu za poduzetničke kredite od 3 – 4 posto i ona se dogodila. Ali da sam ja tada rekao da ćemo imati aranžman po stopi od 0,5 posto kao državna institucija javnost bi me doživjela čudno. Krajem godine osigurali smo stope od 0,5 do 1,5. Danas se ta stopa nudi i poljoprivrednicima kroz HBOR i HAMAG. Što je tu loše?

Interperatacije koje sam čitao ovih dana da HPB i HBOR treba spajati…ili druge konstrukcije koje su posljedica nepoznavanje sustava.  HPB kao komercijalna banka u državnom vlasništu za hrvatskog poduzetnika treba se usuditi prihvatiti malo više rizika, i u smanjenju kamatne stope i u transparentnosti odobravanja kredita. I HBOR bi mogao sam pružati kreditne aranžmane umjesto da to radi preko komercijalnih banaka. Siguran sam da bi u razlici na kamatnj stopui mogli imati kamatu od 3  do 3,5 posto. Kad konkurencija dobija kreditne aranžmane po kamati od 0,5 do 1 posto, u startu ste dobili kamen zavezan za nogu i nemoguće je i startati, a kamoli ulaziti u utakmicu sa stopom od 6 ili 7 posto”, piše N1.

Komentiraj