MILAN BANDIĆ: NDH je bila bila zločinačka, izdajnička i kvislinška – obnovit ću sve antifašističke spomenike

Podijelite članak

milan bandić

Danas je u Kerestincu na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora, održao oštar proustaški govor zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći”, rekao je Bandić, misleći pritom na neke od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije – Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica…”, rekao je Bandić a prenosi HRT.

“NDH je bila sve, samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška”, nastavio je Bandić.

Rekao je kako za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti, i nastavio:

“Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati”.

 

Bandić je i najavio obnovu svih antifašističkih spomenika u Hrvatskoj.

“Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora”.

 

Komentiraj