MILAN BANDIĆ: Evo što kaže o Vučiću, poreznoj reformi…

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Slušam posljednjih dana mitomaniju iz Srbije i nespretne odgovore s naše strane”, tim riječima Milan Bandić otvorio je konferenciju za medije u svojoj stranci na temu aktualnih tema u državi i gradu.

Piše: Kristina Bokanić (Media servis)

Smeta ga odnos Srbije i Hrvatske, te vrijeđanja od strane srbijanskog predsjednika Vučića, koji je dan prije obljetnice Oluje Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom. Pohvalio se potom kako je nedavno bio u Srbiji, na nekoliko događaja, te da se tamo osjećao kao da je u središtu Zagreba. Pa je pojasnio u čemu je “catch”

“Znate gdje je catch? U prosječnoj penziji u Srbiji koja je 200 eura, u prosječnoj plaći 400 eura, a u Hrvatskoj je u zadnjih 10 godina 205 tisuća mladih otišlo iz Hrvatske. I što je preostalo? Samo tući u ratne trube i vraćat se u povijest i rovove.”

Citirao je potom, kako je rekao, najcitiranijeg srpskog pjesnika Branimira Miljkovića.

“Kada bih samo mogao pobeći od onoga što sam rekao. Poraz ne može biti pobeda, ma koliko velik bio. Pa nastavlja on: Tko ne ume da sluša pesmu, slušat će oluju. Na koncu kaže: Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj. Reče to Branimir Miljković, kojega su, nažalost, našli mrtvoga, u Tuškancu 1961.”

Treba spustiti loptu na zemlji. Nemojmo očekivati da Srbi, koji su traktorima pobjegli u Srbiju nakon Oluje, iako ih je Tuđman tražio da ostanu, plješću Oluji, nastavio je Bandić te poručio kolegama u Srbiji da ne očekuju od građana Hrvatske da plješću JNA i Šljivančaninu koji je u koloni cipelario ljude u Vukovaru. To su dvije istine, kaže Bandić te se osvrnuo na Vučića.

“Govoriti poprijeko o drugima, najviše govoriš o sebi. Sve što se događa i što se dogodilo, za 10, 20 ili 30 godina, a ja sam uvjeren i ranije, surađivat ćemo sa Republikom Srbijom, kao što Francuska surađuje s Njemačkom.”

Oštra retorika ne ide nikome u korist, tvrdi Bandić. Novinare je međutim zanimalo je li se čuo s premijerom ili ministrom financija, nakon što je jučer javno obznanio da njegova stranka neće podržati Poreznu reformu.

“Nisam ja ničiji mali od kužine. Rekao sam da moj cilj nije kukanje. Mi smo izrekli program stranke. Pa živimo u demokraciji, bogati. Red je da se iznesu primjedbe koalicijskih partnera. Nismo u staroj partiji. Nećemo to držati u 4 oka, zašto bi?”

Potez je na Vladi, tko kontrolira većinu on je najodgovorniji, poručio je Bandić ponovivši da je on zadnji koji želi rušiti Vladu.

Nije htio danas komentirati ništa vezano uz stanje Imunološkog zavoda niti o mirovinskoj reformi. Što se tiče Zagreba, gradski proračun će i dalje financirati besplatne udžbenike u gradovima koji na posebnoj državnoj skrbi. Bandić će danas na svečanu sjednicu u Petrinju, grad gdje Zagreb također financira besplatne udžbenike. Na pitanje razgovara li s petrinjskim gradonačelnikom Dumbovićem o njegovom prelasku u Stranku rada i solidarnosti, kaže:

“Molim vas, ja ni sa kime ne razgovaram kako bi prešli k meni. Može netko prijeći, ali ja s njim ne razgovaram. Uvijek Muhamed ide brdu, a ne brdo Muhamedu. Idem u Petrinju na svečanu sjednicu, gdje idem uvijek. Šta vi meni želite kaznenu prijavu nakačiti?”

Govorio je i o radovima koji su uzrokovali gužve, osobito na Škorpikovoj.

“Ne mogu raditi u zraku, ali sam toliko brz da pokupim sve pahulje. Ali isprika onima koji je žele čuti, je dostatna. Ja građanima vjerujem, a i oni meni. Tako će biti i ubuduće. Kritika je uvijek dobrodošla. Pametan uči cijeli život, bedak se rodi pametan.”

Komentiraj