LOŠE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE: Već sljedeće godine neki će imati 600 kuna manju mirovinu

Podijelite članak

umirovljenici, šetnja

“Svjesni smo problema s kojima ćemo se suočiti već sljedeće godine, kada će veliki broj umirovljenika imati u prosjeku 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Govoreći i prijedlogu mirovinske reforme za Globus, Pavić je podsjetio na primjer iz prošle mgodine kada je dvadesetak umirovljenika koji su otišli u mirovinu po “dvostupnom sustavu” završilo s manjim mirovinama.

“Procjenjujemo da će takvih slučajeva do 2020. biti više od 3000, a većinom je riječ o ženama s mirovinama manjim od sadašnjih umirovljenika. Svake sljedeće godine taj broj će rasti”, poslao je nimalo optimističnu poruku Pavić.

Rekao je i kako godišnje za mirovine manjka 17 milijardi kuna. “A taj minus svake će godine biti veći. S druge strane, hrvatski umirovljenici imaju u prosjeku 30 godina radnog staža, što je osam godina manje nego umirovljenici u Njemačkoj, s kojom se volimo uspoređivati. Sve to utječe na održivost sustava….”

Problem je, kako kaže, sukob triju generacija – sadašnji umirovljenici hoće veće mirovine, a mogu se osigurati jedino sredstvima iz proračuna, potom su tu umirovljenici koji odlaze u mirovinu u idućih petnaest godina i pripadaju generacijama rođenih između 1962. i 1980., a koji će po sadašnjem zakonu imati u prosjeku oko 600 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici, i na kraju generacije rođene 1980. i kasnije, koje uz povećanje izdvajanja u drugi stup imaju mogućnost zaraditi veće mirovine od onih koje imaju sadašnji umirovljenici.

“Najvažnije je da se izjednače prava svih umirovljenika”, rekao je Pavić za Globus, ali sve to zasad izgleda kao znanstvena fantastika.

 

 

Komentiraj