KRUNISLAV OLUJIĆ: Tuđman je lupio šakom o stol i rekao – udar na Perkovića je udar na mene!

Podijelite članak

Krunislav Olujić

Krunislav Olujić, koji je bio član HDZ-a od 1992. godine i obnašao niz visokih državnih dužnosti, svjedoči o tome kako je Franjo Tuđman kazao da bez Josipa Perkovića ne bi dobio putovnicu koja mu je bila iznimno važna zbog nacionalne pomirbe.

Godine 1994. Olujić je bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost, savjetodavnog tijela predsjednika Franje Tuđmana koje se bavilo “usmjeravanjem, nadziranjem i usklađivanjem” hrvatskog obavještajnog sustava. Bilo je to vrijeme poznate »Predstavke« saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost trojice djelatnika SIS-a (Antonia Lekića, Nikole Krište i Ivice Drviša), u kojoj je središnje mjesto imao upravo osuđeni obavještajac Josip Perković i kaznena djela koja mu se pripisuju, piše Novi list.

Tada je Olujić bio i šef komisije koja je istraživala tvrdnje iz »Predstavke«, u kojoj se Perkoviću na teret stavlja niz djela – od povezanosti sa čistim kriminalom do organiziranja ubojstava hrvatskih emigranata, uključujući i Stjepana Đurekovića.

“Tuđman nam je dao nalog da brzo završimo taj posao, jer je predsjednik sve to smatrao pogubnim za obavještajni sustav, ali i šire za državu. I mi smo u roku par dana bili gotovi. U sklopu rada komisije nekoliko sam se puta sastao s predsjednikom Republike i bili su to dugački razgovori. On je uglavnom ponavljao da ta trojica ništa ne razumiju, da im nije jasan ni kontekst ni podtekst i da neće dopustiti da se cijeli sustav uruši. Jako je emotivno reagirao na tu »Predstavku«. U jednom je trenutku, dobro se toga sjećam, Tuđman lupio šakom po stolu i povišenim glasom rekao: »Kruno, oni ništa ne znaju. Udar na Perkovića je udar na mene, da tog čovjeka nije bilo ja nikad ne bih dobio putovnicu, a bez nje ne bih mogao stvoriti HDZ«. Ovo je živa istina, ja nemam nikakvog razloga lagati. Nije Tuđman kazao da mu je Perković osobno dao putovnicu, nego da je bez njega ne bi dobio. Putovnica mu je krajem osamdesetih godina bila iznimno važna jer je Tuđman s njom mogao krenuti u realizaciju projekta povezivanja domovinske i iseljeničke Hrvatske i nacionalne pomirbe, a na tom je konceptu nastao HDZ”, ispričao je za Novi list Krunislav Olujić.

U izvješćuu njegove komisije opovrgnute su sve optužbe protiv Perkovića, dok su Lekić, Drviš i Krišto prvo kažnjeni suspenzijom i smanjenjem plaće, a 1996. su nečasno otpušteni iz HV-a.

Komentiraj