KRENULA JE OMILJENA ZANIMACIJA HRVATA: Svi su izbornici i svi pljuju po Anti Čačiću

Podijelite članak

ANTE ČAČIĆ: Ova Hrvatska ne smije posustati pred bilo kime - uvijek tražimo pobjedu Hrvatska je poražena u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Pali su izabranici Ante Čačića u Turskoj. I što sad? Nije mi namjera braniti izbornika, ali neke stvari treba napisati i podcrtati.

Piše: Tomislav Pašiček

Kao prvo Hrvatska je i dalje vodeća reprezentacija u skupini I i sve ima u svojim nogama. Definitivno družina koju predvode Modrić, Mandžukić, Lovren, Vida i ostali može u Osijeku pobijediti Fince, a sigurno i Ukrajinu u gostima. Da je bilo sreće, malo više preciznosti, ali i da mađarski suci nisu katastrofalno pogriješili kada nakon što se turski nogometaš u maniri Mirze Džombe igrao rukometa nisu dosudili čisti kazneni udarac (možda ga i isključili) Hrvatska bi promarširala Turskom i već otvarala šampanjac radi plasmana u Rusiju.

A što sada? Najlakše je udariti po izborniku, što i ne čudi u zemlji s barem dva i pol milijuna nogometnih izbornika. Što je to kriv Ante Čačić za poraz u Turskoj? Argumentirajte, ne pričajte nakon nekoliko rundi piva u lokalnom kafiću kada zaista pomislite da biste i vi mogli biti izbornik. Ma šta izbornik – mogli biste igrati i u Realu. Pa je li vam netko kriv što ne igrate? Upišite i trenersku Akademiju pri HNS-u. Dokažite se, nikome nije zabranjeno probati.

Izbornik Čačić nije kriv što su Perišić i još neki promašivali u Turskoj i što nisu imali svoju večer. Je li Čačić kriv što mađarski sudac Kassai nije svirao kazneni udarac za Hrvatsku? Je li hrvatski izbornik pogriješio kod gola Turske ili je poput početnika na betonskom igralištu pogriješio skoro uvijek pouzdani Danijel Subašić, član francuskog prvaka Monaca? Nije kriv niti sa zamjenama, sve je probao, pravovremeno.

Možda mislite kako je Čačić kriv jer reprezentacija nema igru. I to je vrlo teško postići jer izbornik niti jedne reprezentacije nije trener i igrači mu uvijek u reprezentaciju dolaze nakon treninga u klubovima, često izraubani i potrošeni. Po pitanju igre ne može se baš puno napraviti. Jasno je da je pokretač svih hrvatskih akcija Modrić, da tu i tamo uskače Kovačić, ali to nije dovoljno. Evidentno je da Perišić nije pravi, Brozović pogotovo. I možda je forsiranje tog Interovog dvojca jedina Čačićeva pogreška.

Reći ćete da nisam u pravu jer vjerojatno ne možete podnijeti Josipa Pivarića, no Josip u utakmicama protiv Kosova i Turske nije bio ‘Pedro’. Ne ‘pucajte’ i ne pljucajte po njemu. Ovaj put nije zaslužio kritike.

Siguran sam da će Hrvatska vidjeti Rusiju i to ne turistički kao što to tvrdi Joško Jeličić, stručni tv komentator. Njegov zadatak i jest biti duhovit, provokativan i direktan, kako bi pridobio još veću pažnju gledatelja. No zna i ‘Jela’ da nije u pravu. A vi ako mi ne vjerujete pričekajte još mjesec dana. Listopad je mjesec odluke. Mjesec kada će Hrvatska potvrditi odlazak u Rusiju. Kao vodeća. Sa Čačićem.

Foto: HNS, Twitter
Foto: HNS, Twitter
Komentiraj