KREĆU ALERGIJE: Opasnost od jakog alergena breze idućih mjesec dana

Podijelite članak
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iako je većina građana s nestrpljenjem očekivala zatopljenje i suho vrijeme, oni koji imaju problema s alergijom na pelud ne dijele njihovo oduševljenje promjenom vremenskih prilika.

Potvrdila je to i doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, dodajući kako je počela sezona cvjetanja lijeske, johe i grmolikih biljaka.

– Drveće je “krenulo” prije mjesec dana, no koncentracija je alergena očito manja zbog kiša. No, upravo je počela sezona breza koja će potrajati od tri do četiri tjedna. Riječ je o snažnom alergenu koji pravi probleme kod osjetljivijih ljudi – pojasnila je dr. Prus. Stoga savjetuje osobe osjetljive na pelud bilo koje vrste, a u ovom razdoblju posebice na pelud breze, da što manje borave vani te da antihistaminike i druge lijekove, u dogovoru s liječnikom, počnu uzimati odmah.

– Ne treba čekati da krene sezona, nego valja odmah započeti s primjenom lijekova. Ako se stanje bude pogoršavalo, trebaju se javiti svome obiteljskom liječniku, a ako i to nije dovoljno, odnosno osjete gušenje, valja se obratiti i specijalistu – ističe dr. Prus.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Dodaje kako u navedenom slučaju treba provjeriti status pluća, odrediti je li potrebna pumpica i slično.

A između sezone visoke koncentracije peluda breza i Osječanima mrske ambrozije, dr. Prus upozorava na razne trave, koje rastu u svibnju i lipnju.

– Trave su također opasne, možda ne kao drveće, ali ih više ima i produciraju puno više peluda u zraku te su lako nošene vjetrom. Tegobe ovise o vremenskim prilikama, koncentraciji peluda te o dužini izloženosti – pojašnjava dr. Prus za Glas Slavonije.

Inače, osim zbog sezonskih alergija, u Zavod za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek javljaju se i pacijenti zbog cjelogodišnjih alergija, odnosno osobe osjetljive na grinje, perje, kućnu prašinu i drugo. Na Zavodu nemaju podatak o ukupnom broju alergičara u Osijeku, o tome, prema riječima dr. Prus, više znaju obiteljski liječnici.

Dodajmo tome da je, prema alergijskom semaforu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u Osijeku 29. ožujka izmjerena niska koncentracija peluda čempresa i topole. Kad je riječ o drugim gradovima Osječko-baranjske županije, Zavod je u Našicama izmjerio nisku i umjerenu koncentraciju peluda johe i topole, a nisku koncentraciju peluda istog drveća na području Belog Manastira. U Đakovu je pak izmjerena umjerena koncentracija peluda johe i topole te čempresa.

Komentiraj