KOALICIJE U EU: Iza Hrvatske je samo Cipar – pokazalo istraživanje!

Podijelite članak

DANAS IZ EU PARLAMENTA: EU neće dozvoliti da se pregovori s Velikom Britanijom vode po principu ‘biram najbolje‘

Europsko vijeće za vanjske poslove provelo je istraživanje pod nazivom “Istraživanje koalicija u EU”.

Izvor: Media servis

Na više od tisuću stranica izvješća, Hrvatska se pronašla na predzadnjem mjestu, a ispod nje nalazi se samo Cipar. O toj temi razgovarali smo s nekim bivšim ministrima vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je prema izvješću jedna od članica EU-a s najmanje utjecaja i s vrlo malim potencijalom za sklapanje savezništva unutar Unije, a u pet godina članstva nije uspjela niti s jednom članicom ostvariti uspješnu, kako se u izvješću navodi, “primarnu vezu”.

Ministrica vanjskih i europskih poslova za vrijeme SDP-ove Vlade, Vesna Pusić za Media servis komentirala je ovako slabo rangiranu Hrvatsku. Smatra da u europskim krugovima Hrvatska ima vrlo slab stav i pristup.

“Zapravo sasvim marginalizirani, koncentrirani, eventualno na sebe same, a to svakako nije dobar pristup da bi bili neko s kim bi se stvarali savezi”.

Pusić dodaje kako se Hrvatska u Uniji ne izjašnjava niti o važnim pitanjima koje se tiču našeg okruženja. Kao što je primjerice rasprava o prijedlogu zamjene teritorija između Srbije i Kosova. Tvrdi – to je apsurdno.”Razgovarati o promjeni granica i zamjeni teritorija je smrtno opasno. Hrvatska niti ima stav, niti ga možete čuti, niti se postavila, niti aktivno lobira za jednu racionalnu soluciju tog problema”, istaknula je Pusić.

A kada članica nema jasan stav o pitanjima unutar Unije, Pusić kaže, tada zemlja prestaje biti interesantna.

HDZ-ov bivši ministar Miro Kovač za Media servis, neovisno o rezultatu ove studije, rješenje vidi u izradi nacionalne strategije o jačanju utjecaja Hrvatske unutar Europske unije.

“Ta strategija kao takva, mora biti sastavni dio razvojnog modela Hrvatske. Jer snažne državne institucije, konkurentno gospodarstvo i uspješna vanjska politika čine jednu cjelinu. Znači, to je jedan paket”, rekao je Kovač.

Komentiraj