JOŠKO KLISOVIĆ: Predsjedničina ideja o povjerenstvu za Jasenovac je pokušaj skrivanja

Podijelite članak

SUKOB OKO VELEPOSLANIKA: Predsjednica i HDZ na jednoj - SDP i Klisović na drugoj strani

SDP-ov zastupnik Joško Klisović kaže da su sve austrijske parlamentarne stranke suglasne da je događanje na Bleiburgu prešlo granicu obilježavanja već u političko promicanje ustaštva i fašizma.

Piše: Hrvoje Gašparec (Media servis)

“Ako Austrijanci imaju dojam da se ovaj politički segment toliko naglašeno tamo vidi, ja se s njima slažem i mislim da bi se te stvari trebale definirati. Uključivo da bi trebalo preispitati i saborsko pokroviteljstvo u ovakvom kontekstu. Ne govorim o žrtvama koje treba komemorirati, govorim o politizaciji takvog skupa i promicanje ideologija koje nisu više hrvatske”, naglasio je Klisović.

O ideji predsjednice da se osnuje međunarodno povjerenstvo, koje bi uključilo sve zainteresirane strane oko utvrđivanja činjenica u Jasenovcu. Klisović kaže da se radi o izbjegavanju odgovornosti.

“To je opet pokušaj skrivanja iza nekog povjerenstva. Kad god vam je neugodno reći vlastito političko mišljenje ili stav o određenom pitanju onda ide ajmo osnovat povjerenstvo pa neka ono utvrđuje istinu, a mi ćemo se u međuvremenu skrivati iza tog povjerenstva. Mislim da se o Jasenovcu puno toga zna, zna li se sve ili ne ne mogu to kazati. Ali mislim da se dovoljno zna da bi se mogao jedan politički stav predsjednika Republike Hrvatske vrlo jasno artikulirati i predočiti javnosti”, izjavio je Klisović.

Komentirajući najavu iz Srbije da reagira na proglašavanje svojeg ministra Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj, Klisović kaže da su obično u takvim slučajevima reakcije recipročne.

“Mislim da će Srbi jednostavno ići čistim reciprocitetom i time dodati još jedan korak u zaoštravanju odnosa”, napomenuo je Klisović.

Rekao je da smo trenutno ušli u spiralu nadmudrivanja i zaoštravanja odnosa što nije teško.

“Svaki premijer, predsjednik države ili ministar žele u jednoj i drugoj Vladi ispasti veća faca pred svojom javnošću. Puno je teže stvari smiriti i dovesti u normalu. Teško se izvući iz takve situacije ako stvari odu predaleko. Sad smo već počeli ministre međusobno proglašavati persona non gratom, što mislim da u ovom slučaju Vulin zaslužuje. Ako Srbi odgovore istom mjerom, ali bez ikakvoga razloga ili argumenta onda će to biti još jedan potez u krivom smjeru”, istaknuo je Klisović.

Komentiraj