JOŠ JEDNOM IZ HND-A: Osuđuju se izjave predsjednice Republike o prijetnjama novinarima

Podijelite članak
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Tijekom prošle i ove godine u Hrvatskoj je zabilježen 21 napad i prijetnja prema novinarima, od čega sedam fizičkih nasrtaja. O tome nećemo šutjeti, upozorio je na konferenciji za medije predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Piše: Branimir Zekić

O svom slučaju svjedočio je i zadarski novinar Hrvoje Bajlo, kojega je u lipnju, zbog istraživačkih tekstova, brutalno pretukao bivši nogometaš Jakov Surać, koji je zbog toga u pritvoru proveo samo – dva dana.

Novinar Bajlo na konferenciji za medije podsjetio je kakve mu je ozljede nanio Jakov Surać zbog pisanja za tjednik Nacional: “Na jedan brutalan način me pretukao, slomio mi ruku, nanio mi teške tjelesne ozljede. Više ozljeda po cijelom tijelu”, izjavio je novinar Hrvoje Bajlo.

Ono što je Bajla šokiralo jesu postupci hrvatskog, u ovom slučaju zadarskog pravosuđa. Niti prijetnje niti teške ozljede nisu bile dovoljne da se Suraću odredi jednomjesečni pritvor.

“On je nakon dva dana pušten uz obrazloženje tadašnjeg suca županijskog suda u Zadru, Hrvoja Viskovića, da nema šanse da će on to ponoviti, iako mi je ovaj izrekao prijetnje da sljedeći put kad će imati posla sa mnom da me neće prebiti nego da će me doslovno likvidirati”, rekao je Bajlo.

Zbog ovog i sličnih slučajeva, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da će o svemu izvijestiti i međunarodne insitutucije. Kao loš primjer zatvaranja očiju na prijetnje novinarima, Zovko je naveo nedavni istup predsjednice Republike, koja je stala u obranu osobe koja je prijetila novinarima Indexa, samo zato što se radi o odlikovanom branitelju.

“Izjava predsjednice Republike, koja je rekla da je čovjek koji je prijetio smrću kolegicama i kolegama na Indexu, da je to svojevrsni izraz nezadovoljstva, malo je reći da je to skandalozna izjava. To je sramotna izjava, koja zapravo obezvrjeđuje tu strašnu stvar te prijetnje. Jer je čovjek napisao da bi trebalo ljude- sve poubijati”, izjavio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Zbog toga vrh HND-a uskoro očekuje sastanak s Grabar Kitarović. A da fizički napadi i prijetnje nisu jedini problem hrvatskih medija, upozorila je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić. Novinarima se, istaknula je Lukić, sve teže baviti relevantnim temama od javnog interesa, jer su izloženi brojnim pritiscima:

“Prije svega pritiscima oglašivača. U čemu, nažalost oglašivači nerijetko imaju potporu medijskih vlasnika, na način da se od novinara traži da se bave prikrivenim oglašavanjem, odnosno pišu PR tekstove. Koji su samo naizgled novinarski, a zapravo imaju za svrhu da se čitateljima proda neki proizvod ili neka usluga. I da se čitatelja pretvori u konzumenta”, upozorila je potpredsjednica HND-a Slavica Lukić.

A koliki su razmjeri cenzure, na jednom je svježem primjeru pojasnio predsjednik HND-a Zovko:

“Vidjeli smo nedavno iskaz bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kako je ona zaustavila objavljivanje informacija sa sastanka na temu Agrokora iz prošle godine”, podsjetio je Zovko.”Ta priča ima dvije strane medalje. A ta druga je da su i pojedini urednici i poslodavci, pristajući na tu cenzuru, zapravo još jednom ispred interesa javnosti stavili parcijalne, političke interese”, dodao je Zovko.

PISALI SMO:

POLITIKA: Milivoj Pašiček – Novinarima ne treba prijetiti, treba ih odmah likvidirati – čitajte OVDJE.

Komentiraj