JEDITE NAJBOLJE: Otkrivamo vam tajnu sarajevskih ćevapa

ćevapi

Oni koji vole ćevape uvijek će reći, ako su probali, da nema boljih ćevapa nego onih sarajevskih, pa nije ni čudo što je mnogim turistima koji dođu u Sarajevo to i prvo jelo.

A je li moguće i kako u domaćoj radinosti pripremiti sarajevske ćevape i u čemu je tajna?

Pravi majstori će vam reći dvije najvažnije tajne – meso mora biti kvalitetno i mora odstajati.

Ali, važno je i kakvo meso. Naime za dobre ćevape, za više gurmana, potrebno je 1,5 kilogram mljevene junetine i pola kilograma janjetine.

Od ostalih sastojaka tu je još 4-5 češnja bijelog luka, sol i 2 žličice sode bikarbone.

Meso valja isječi na kockice, dobro posoliti, izmiješati i preliti s oko decilitar vode, te bijelim lukom koji je prije toga prokuhan.

Sve to valja dobro izmiješati i ostaviti preko noći da odstoji.

Sutradan valja tu smjesu samljeti, i to dva puta, pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi, pa tek potom staviti u hladnjak.

Prije no što ćete oblikovati ćevape morate smjesi dodati soda bikarbonu i sve dobro promiješati.