IZ HGK TVRDE: Rast cijena nekretnina poništava poticajne državne mjere

Podijelite članak

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretninama pao je sa 4 na 3 posto, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete, a ne samo oni koji dijete dobiju nakon što postanu korisnici programa, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora.

Priopćenje Hrvatske gospodarske komore prenosimo u cijelosti:

Nova godina donijela je i novosti na tržištu nekretnina. Porez na promet nekretninama pao je sa 4 na 3 posto, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete, a ne samo oni koji dijete dobiju nakon što postanu korisnici programa.

“Uvođenje smanjenja stope poreza na promet nekretninama dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25 posto. Vjerojatno se neće značajnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest da će podaci biti točni i da će ljudi imati manje motiva za prikazivanje manjih iznosa u kupoprodajnim ugovorima, što se u prošlosti često događalo. Sve to znači da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a to će nam dati bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina”, pojasnio je Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Po pitanju promjena u državnom subvencioniranju kupovine nekretnina koje su najavljene za deveti mjesec 2019., Vujović smatra kako već sada dio kupaca računa da će koristiti te subvencije. “Zbog ovih najava produljenja subvencija na kupce koji već imaju dijete vjerojatno će nastati rupa na tržištu jer oni neće do šestog mjeseca uopće gledati nekretnine koje bi kupili”, izjavio je Vujović.

Unatoč najavljenim mjerama, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj u odnosu na godinu ranije porasle između 6 i 7 posto. Za sličan iznos rasle su cijene i 2017. u odnosu na 2016. godinu. Samo u Zagrebu prošle godine zabilježen je rast za 9 posto pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura.

“Trenutna situacija na tržištu je dobra, s rastom BDP-a, rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima”, zaključio je Vujović.

Komentiraj