IVAN VILIBOR SINČIĆ: Euro? Neuro! Protiv uvođenja eura – treba nam proces kunizacije

Podijelite članak

ivan vilibor sinčić 1

Sa izneneđanjem je odjeknula vijest kako Europska komisija nakon Brexita želi osigurati da sve članice Europske unije, među kojima i Hrvatska, usvoje euro, te da Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije.

Na svom Facebook profilu na te je najave reagirao Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida:

Država bez novca je ništa.

Nije dovoljno što oko 95% bankarskog tržišta Hrvatske drže strane korporacije koje onda sude koje projekte i sektore treba kreditirati, a koje treba zatvoriti.
Nije dovoljno što se desetljećima sistematski za skupi tuđi novac (i s valutnom klauzulom) kupuju tuđi proizvodi čime se zatvara krug dužničkog ropstva.
Nije dovoljno što se sa oko 60% plasmana kreditira potrošnja (u velikom dijelu uvozne robe), a sa samo oko 40% proizvodnja (umjesto obrnuto kao u počecima Republike Hrvatske).

Nismo kao država izgubili dovoljno suvereniteta, nego nas se želi svesti na običnu euroregiju koju će razoriti nemilosrdni procesi upravljani iz Bruxellesa.

Sada se javljaju analitičari koji u Brexitu ne vide konačan pad centraliziranog birokratskog modela koji regulira sve od automobilskih stakala do duljine krastavaca i sistema zajedničke valute, nego alibi da još jače ošišaju i ogole naše hrvatsko stablo i ostave nas sa još manje imovine i kontrole nad našom zemljom i procesima u njoj.

Hrvatskoj treba upravo suprotan proces – proces kunizacije koje je uzeo maha potražnjom za kunom nakon katastrofe sa švicarcem.

Borimo se protiv uvođenja eura i za monetarni i kreditni suverenitet i jednoga dana za financijski sustav koji nije zasnovan na zaduživanju.

Euro? – Neuro !”, napisao je Sinčić.

Komentiraj