ISTRAŽIVANJA OTKRIVAJU: Zbog pomicanja sata bilo je mnogo više srčanih udara!

Podijelite članak

sat, sat otkucava, ura, veliki sat

Čak 84 posto građana Europske Unije smatra da treba ukinuti pomicanja sata. Praksa koja je uvedena radi uštede energije, uglavnom ugljena za proizvodnju struje, u 21. stoljeću više nema toliku ekonomsku računicu.

Piše: Jurica Gašpar

Naprotiv, istraživanja pokazuju da od pomicanja sata ima više štete nego koristi.

Hrvatska ima Zakon o računanju vremena prema kojem u našoj zemlji vrijedi srednjoeuropsko zonsko vrijeme. Ljetno s pomicanjem sata unaprijed uvodi se posljednjega tjedna u ožujku, odnosno prvog u travnju, a završava posljednjega tjedna u rujnu, odnosno prvoga u listopadu, pomicanjem unatrag. Razna istraživanja pokazala su svu štetnost ove prakse rekla je psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić.

“Istraživanje Sveučilišta Colorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljetnog pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. Švedsko istraživanje koje obuhvaća razdoblje od 20 godina pokazalo je porast broja infakrta miokarda u tjednu nakon proljetnog pomicanja vremena koje je najizraženije od ponedjeljka do srijede. Točnije, još tri dana, što bi bilo onda do četvrtka. Među žrtvama infarkta, po švedskom istraživanju, više je žena.”

Istraživanja u Hrvatskoj radio je prof. dr. Viktor Čulić iz KBC-a Split, a rezultati su objavljeni u priznatom znanstvenom časopisu Chronobiology international.

“I kaže da su tijekom prva četiri radna dana, ne samo ponedjeljak nego još tri, nakon proljetne promjene vremena, na našem području rizik nastanka infarkta u populaciji povećan oko 30 posto. Međutim, neke liječnice koje imaju svoju praksu i zapažanje kažu, a tako je i moje osobno mišljenje, da je odnos čovjeka prema promjeni vremena vrlo važan.”

Tek što je Republika Hrvatska na prijedlog Europske komisije Uredbom prvi put uredila početak i završetak ljetnog računanja vremena za višegodišnje razdoblje, do 2022. godine, ista Komisija razmišlja o ukidanju ove dugogodišnje prakse. To žele i poduzetnici, pokazalo je istraživanje koje je provela Hrvatska gospodarska komora, rekao je Marko Jurčić iz HGK.

“I od 567 sudionika u anketi, znači naših poslodavaca, poduzetnika, skoro 90 posto ispitanih je reklo da su protiv daljnjeg pomicanja sata, to jest, zalagali bi se za ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje.”

Kao razloge zbog kojih bi poduzetnici cijelu godinu radije živjeli bez stresa uzrokovanog pomicanjem sata, navode brojne subjektivne razloge i životna iskustva, kaže Jurčić.

“Tu navode problematiku zdravlja, uštedu energije, funkcioniranje međunarodnog tržišta, itd. Tako da su naši poduzetnici su u jednoj ogromnoj mjeri od onih koji su se javili za ukidanje pomicanja sata.”

U svijetu se ljetno računanje vremena primjenjuje u 60 zemalja, većinom u Sjevernoj Americi i Oceaniji, a pomicanje sata ukida sve više država. Island i Kina 1991., Rusija i Bjelorusija od 2011., a Turska od 2016. godine. Hoće li im se pridružiti EU, a s njom i Hrvatska, saznat ćemo do 31. ožujka kad je preporučeno posljednje pomicanje sata. A s obzirom da Europska komisija državama članicama daje slobodu odlučivanja žele li pritom zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, zbog različitog izbora bi se mogla dogoditi i nova kaotična situacija.

Komentiraj