ISPLATIVI BABY TURIZAM: Tisuće Ruskinja rađaju djecu u Americi zbog državljanstva

Podijelite članak
Web-stranica agencije koja nudi rađanje beba u SAD-u: sff-miami.com
Web-stranica agencije koja nudi rađanje beba u SAD-u: sff-miami.com

Tisuće Ruskinja godišnje se odluče roditi djecu u SAD-u jer djeca automatski dobiju američko državljanstvo. Ako Trumpov plan o promjeni Zakona o državljanstvu bude ostvaren, baby-turizam bi mogao biti zaustavljen.

Nasmiješene bebe, majke koje sjaju od sreće, lijepe bijele plaže. Tako ruske tvrtke vrbuju trudne nove klijentice na internetu da dođu na Floridu da bi tamo na svijet donijele svoju djecu. Pod palmama i suncem. Ipak mnogo više od palmi i sunca koje sja imućne Ruskinje cijene američko državljanstvo koje njihova novorođenčad dobivaju automatski.

Već godinama ruski baby-turizam doživljava boom. Dnevno do osam trudnih žena sjedi u zrakoplovu od Moskve do Miamija ako je vjerovati reklamama turističkih agencija. A njih je na tržištu oko 15. Anton Jačmenev predstavlja jednu od njih. Njegova tvrtka se jednostavno zove “Miami Care”. Ima deset zaposlenika: pravnike, medicinare, prevoditelje, vozača i “konzultante”, savjetnike koji su smješteni u Miamiju. Anton Jačmenev radi iz Moskve. U bazi, takorekuć. S klijentima: ženama i njihovim supruzima. “No ponekad i s ljubavnicima, ako supruzi o tome ne smiju ništa doznati”, šali se Jačmenev u razgovoru za DW.

“Nudimo sasvim različite usluge. Paketi su individualni i usmjereni su prema potrebama i dubini novčanika naših klijenata”, kaže on. Naziva to “globalnim turizmom”, ali jasno kaže i da je za njega u pitanju posao. “Dobar posao”, dodaje, koji se, kako kaže, od 2016. godine sve više isplati nakon što su Rusi nadvladali svoju financijsku krizu i imaju više novca.

Do dvije stotine klijentica, do dvije stotine trudnica godišnje potraži usluge “Miami Carea”. Na Floridi ih očekuje puni paket, na ruskom jeziku, transport, smještaj, medicinska i pravna skrb. “Jeftini nismo”, kaže Jačmenev. “Koji Rus sebi još može priuštiti da plati trideset tisuća dolara za tri mjeseca”, kaže on. I zaista, tko to sebi može priuštiti? “Više od polovice naših klijentica dolaze iz Moskve, a ostale iz cijele Rusije, prije svega s ruskog sjevera. Tamo gdje ima nafte i novca”, kaže on.

Većina leti za Miami, tamo je život navodno najjeftiniji. I najviše ruski. “Kada tamo vidite ženu s dječjim kolicima, onda je svaka druga od njih Ruskinja”, kaže Jačmenev. U Miamiju žive brojne ruske pop zvijezde, i one su tamo rodile svoju djecu. “To je argument više da se vjeruje našoj tvrtki”, dodaje Jačmenev.

Koliko djece ruskih majki je rođeno u SAD-u nije poznato. Službene statistike o baby-turizmu nema. Američki Centar za imigrantske studije računa s 36.000 beba koje godišnje rode majke strankinje.

Mora li tvrtka “Miami Care” strahovati za svoj unosan baby-biznis? “Ni u kojem slučaju”, kaže Jačmenev. “Naprotiv”, dodaje on. “U posljednjih 48 sati ne možemo se obraniti od poziva. Ta cijela priča o Trumpovim planovima nam samo ide na ruku! Onaj tko je do sada još razmišljao, sada će sigurno htjeti donijeti dijete na svijet u Miamiju! Takvi planovi su najbolja reklama za nas”, kaže Jačmenev.

Komentiraj