INTERVENCIJA POLICIJE ZBOG ZASTAVE: Upali u prostorije Neovisnih za Hrvatsku

Podijelite članak

Policija je jučer i danas, intervenirala u prostorijama stranke Neovisni za Hrvatsku, kažu iz te stranke, a povod je zastava s prvim bijelim poljem na šahovnici, koja je izvješena na ulazu u stranku.

Na Facebook stranici stranke su o tome objavili:

[ PROGON HRVATSKOGA GRBA U PLENKOVIĆEVOJ HRVATSKOJ! ]

“Danas, 29.travnja, oko 16:00 sati dva policajca iz I. PP Zagreb u prostorijama NEOVISNIH ZA HRVATSKU u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici legitimirali su predsjednicu stranke Brunu Esih i člana predsjedništva Tomislava Jonjića, tražeći objašnjenje o hrvatskoj zastavi s grbom koji počinje bijelim poljem i pitajući, jesmo li spremni zastavu ukloniti. Odgovorili smo da smo je izvjesili zato što je riječ o hrvatskoj zastavi koja nam se sviđa baš zato što je hrvatska i da je ukloniti ni po koju cijenu ne ćemo! Ta je zastava bila izvan zakona i zbog nje se išlo u zatvor u vrijeme kad je Andrej Plenković citirao Kardelja, a ministar Davor Božinović služio kao “civilno lice u JNA”.

Budući su se iz policije u prostorijama stranke pojavili i kasnije, stranka se opet oglasila na Facebooku:

[ NASTAVLJA SE PROGON HRVATSKOGA GRBA! ]

“Nakon što je jučer, 29. travnja, u prostorijama NEOVISNIH ZA HRVATSKU u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici policija intervenirala zbog povijesne hrvatske zastave, danas su NEOVISNI ZA HRVATSKU ranom zorom počašćeni novim policijskim posjetom zbog istog razloga. Policajac se u 8:00 sati pojavio pred ulazom u stranku i legitimirao člana predsjedništva Tomislava Jonjića. Kao što smo predvidjeli, „civilno lice na službi u JNA“ (Davoru Božinoviću) i Kardeljev učenik (Andrej Plenković) nastavljaju prijetiti. Do kada? Do kada hrvatska javnost misli šutjeti zbog novih političkih progona?!”

neovisni za hrvatsku, faksimil

Iz NSH-a su priopćili da su “dva policajca u prostorijama NSH-a legitimirali predsjednicu stranke Brunu Esih i člana predsjedništva Tomislava Jonjića, tražeći objašnjenje o hrvatskoj zastavi s grbom koji počinje bijelim poljem i pitajući, jesmo li spremni zastavu ukloniti”.

“Odgovorili smo da smo je izvjesili zato što je riječ o hrvatskoj zastavi koja nam se sviđa baš zato što je hrvatska i da je ukloniti ni po koju cijenu ne ćemo! Ta je zastava bila izvan zakona i zbog nje se išlo u zatvor u vrijeme kad je Andrej Plenković citirao Kardelja, a ministar Davor Božinović služio kao “civilno lice u JNA”. Ostaje vidjeti što će Plenkovićev sluganski režim, nakon što nas se uhićuje i protjeruje u Bleiburgu, po tome dojučerašnjem službeniku JNA poduzeti protiv hrvatske zastave u glavnome gradu današnje Republike Hrvatske”, rekli su iz stranke.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U razgovoru za N1 televiziju Zlatko Hasanbegović rekao je da nije bio u stranci kada je došla, ali da su došli po nečijoj prijavi.

“Mislim da je to jedan presedan, na ovom primjeru se ponavlja pokušaj prakse krimanalizacije hrvatskih povijesnih obilježja. To je apsurdna situacija, riječ je o obilježju koje je nakon 1990. godine neko vrijeme bilo službeno hrvatsko obilježje”, rekao je.

Kazao je da je i danas došao policajac, bez naloga, već s pitanjem postoji li spremnost da maknu zastavu. Hasanbegović je kazao kako zastavu iz svojih prostorija neće micati.

“Potpuno je apsurdno i neprihvatljivo da je to moguće u Hrvatskoj 2019. godine. To je pitanje načela. Ovo je dobra prigoda da se konačno dekriminalizira hrvatska povijesna zastava kao narodno dobro”, kaže Hasanbegović.

Komentiraj