I TO JE MOGUĆE: Kako je nogomet izgurao politiku s Markova trga

Podijelite članak
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Veličanstvena pobjeda Vatrenih za ulazak u finale Svjetskog nogometnog prvenstva uspjela je politiku gurnuti u drugi plan čak i na Markovu trgu.

Piše: Damon Balenović

Na sjednicu Vlade svi ministri, ali i premijer Plenković, došli su u dresovima naše nogometne reprezentacije.

Jutro nakon povijesnog uspjeha hrvatskih nogometnih heroja, premijer Andrej Plenković, koji je Vatrene bodrio s tribina stadiona Lužnjiki, sjednicu Vlade započeo je čestitkom i najavom gradnje nacionalnog stadiona.

“Kada ako ne sada. Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje i na taj način ćemo poslati poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se i dalje bave sportom. Čestitke svima i mislim da reprezenacija zaslužuje jedan aplauz cijele Vlade”, rekao je premijer Plenković.

Gradnju nacionalnog stadiona nogometaši od državnih vlasti traže već godinama. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker tražio je gradnju već nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prvi put posjetila hrvatsku svlačionicu, gdje je nakon pobjede protiv Danske slavila s našim nogometašima.

A jučer navečer, nakon za sada najveće pobjede naših nogometaša u povijesti, isto pitanje povukao je i izbornik Zlatko Dalić.

“Mi ćemo igrati s Engleskom u rujnu Ligu nacija, a mi nemamo stadion da igramo s njima. E, to su naši uvjeti i infrastruktura. Ali, zato imamo srce, ponos i igrače”, rekao je Dalić.

A uskoro i stadion dostojan, vjerujemo, Svjetskih prvaka.

Donosimo i dojmove ministra financija Zdravka Marića, inače velikog nogometnog fana.

“Nakon onakvog dugog poluvremena, pa tko nam je ravan? Ovo je fenomenalno! Samo sam malo “prolistao” internet i nisam baš spavao, a ovo će najbolje znati gospodin Samovojska, ali 12 država je do sada u povijesti igralo u finalu Svjetskog prvenstva”, poručio je Marić.

Izvor: Vlada.rh
Izvor: Vlada.rh

I Marić je sinoć bio na tribinama moskovskog stadiona te je kolegama iz Vlade za vrijeme sjednice opisao atmosferu.

“Jedna rečenica samo da opišem atmosferu s jučerašnje utakmice – neopisivo!”, rekao je Marić.

Veličanstveno, bit ćemo prvaci, rekao je ministar branitelja Tomo Medved. Samo tako se može predstavljati Hrvatska, rekao je pak ministar državne imovine Goran Marić, inače bivši nogometni sudac.

“Ono na što smo neizmjerno ponosni to je taj odnos unutar momčadi, to je to jedinstvo”, istaknuo je Medved.”Kompetencija, povjerenje, vjera i angažiranost. Takav pristup igri, takav zanos u igri, takva srčanost, samo se tako može predstavljati i voljeti Hrvatska”, naglasio je Marić.

Utakmicu su pratili i ministar prometa Oleg Butković te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Čestitke nogometašima i stručnom stožeru i velika potpora za nedjelju”, poručio je ministar Bošnjaković. “Ovo je velika stvar za Hrvatsku i velika promocija. Nismo ni sami sami svjesni što je ovo sve skupa”, kaže Butković.

Komentari dolaze i s druge strane Markova trga, iz Sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, HDZ-ovac Branko Bačić i SDP-ovac Predrag Matić koji kaže da na finale neće.

“Teško je riječima opisati ono što smo osjećali. Ovo je nevjerojatan uspjeh hrvatskog nogometa i sporta. Biti u finalu je na razini sna”, rekao je Jandroković. “Prekrasan, fenomenalan rezultat. Za mene je ovo najveći rezultat hrvatskog sporta u povijesti”, zaključio je Bačić. “A ne, to će ići ove rukovodeće strukture i zavidim im malo na tome. Neka hvala Bogu pa i trebaju ići. Evo donijeli su nam sreću i predsjednik Vlade i predsjednik Sabora jer bojao sam se ako se dogodi nešto loše da će ljudi reći – evo vidite kada gospođa ide onda su pobjede, a kada dečki idu baš i ne. ali dobro je, sve se poklopilo”, ispričao je Matić.

Komentiraj