HOD ZA ŽIVOT: Od Zrinjevca do Trga sv. Marka uz nastup Thompsona

Podijelite članak

Četvrti po redu ‘Hod za život’ održat će se u Zagrebu, 25. svibnja, s početkom u 10 sati okupljanjem na Zrinjevcu, a završava na Trgu sv. Marka uz prigodan program.

Piše: Branimir Fagač

Pod geslom ‘Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!’ kolona će se od Parka Zrinjevac polagano kretati Praškom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ilicom, Mesničkom ulicom, te preko Strossmayerovog šetališta i Ćirilometodskom ulicom na Trg Svetog Marka”, kazao je Filip Đekić, koordinator ‘Hoda za život’ u Zagrebu.

Dodaje kako će policija iz Ćirilometodske ulice udaljiti automobile kako bi bila prohodna za sve sudionike. Uz policiju i prometno redarstvo, kolonu će osiguravati i stotinjak njihovih redara.

Organizatori očekuju sudjelovanje golemog broja ljudi i obitelji s malom djecom, koji će imati prednost, a u koloni neće biti dopuštene zastave i transparenti sa stranačkim obilježjima.

“Ovo je hod za život, obitelj i Hrvatsku kojim prvenstveno želimo dati glas onima čiji glas ne možemo čuti, a to su nerođena djeca”, kazao je Đekić.

Organizatori se unaprijed ispričavaju građanima što će zbog njihove kolone biti zaustavljen promet, te pozivaju sve političare da im se pridruže u koloni.

Na Katarininom trgu će biti postavljeni video-zidovi, gdje će se, također, moći pratiti program, s obzirom da je na Markovom trgu, gdje će biti pozornica, dopušten boravak tek 1500 ljudi.

Iako se ‘Hod za život’ ove godine održava na dan izborne šutnje, a glavna je zvijezda Marko Perković Thompson, organizatori u svemu tome ne vide neki veliki problem.

“Zahvalni smo Thompsonu što se odazvao na naš poziv i što će nam ‘pokloniti’ nekoliko svojih pjesama, a o tzv. ‘skrivenim razlozima’ nije vrijedno trošiti riječi”, ističe Magdalena Krpina Zdilar, jedna od koordinatorica.

Naime, ‘Hod za život’ proteklih se godina u metropoli redovito, prema već ustaljenom običaju, održavao zadnji ili predzadnji vikend u mjesecu svibnju.

Na špekulacije da im je gradonačelnik Bandić, po prvi puta omogućio postavljanje zastava samo zato što pokušava dobiti nešto glasova desnice, organizatori spremno odgovaraju:

“Svatko, tko zatraži, a dobije odobrenje grada, ima pravo izvjesiti zastave. Prošlih godina tako nešto nismo tražili, jer smo se, evo, sjetili tek sad”, tvrde.

Inače, jedini im izvor financiranja dolazi, kako tvrde, od prodaje majica, te od donacija različitih udruga, za što su velikom većinom zaslužni njihovi volonteri.

Komentiraj