HNB U SABORU: Zamislite dobiti dvije milijarde kredita a nemate zaposlenih – kaže Goran Marić

Podijelite članak

goran marić

Sabor je sjednicu nastavio raspravu o još jednom izvješću. Ovaj put riječ je o izvješću o radu HNB-a za 2014. godinu.
Guverner Boris Vujčić istaknuo je da je u 2014. BDP pao za 0,4 posto. Bruto domaća vrijednost smanjila se u većini djelatnosti, a kumulativni pad gospodarske aktivnosti od početka krize iznosio je 12,4 posto. Broj zaposlenih smanjio se na godišnjoj razini za 0,9 posto. Broj nezaposlenih se smanjio, ali većinom zbog brisanja s HZZO-a, prenosi Media servis.
MOST-ov Ivan Lovrinović poručio je da je HNB četvrti stup vlasti u zemlji. Osvrnuo se se na izvješće prema kojem je inflacija bila negativna i da se taj trend nastavio do danas

“Činjenica da imamo deflaciju znači da imamo nestabilnost cijene pa je time jasno da HNB nije ispunio svoj ključni cilj prema zakonu,” rekao je Lovrinović. Deflacija je veće zlo od inflacije, jer se smanjuju profiti tvrtkama, automatski se smanjuju plaće radnicima ili ih se otpušta, smanjuje se proizvodnja i dolazi do pada BDP-a, pojašnjava Lovrinović.

Struktura kredita utječe na strukturu gospodarstva što pak proizvodi snagu ekonomije. A problem je u strukturi kredita, smatra HDZ-ov Goran Marić.”Imamo 47 milijardi kuna nenaplativih ili djelomično nenaplativih kredita, ali što ćete kada supervizija HNB-a odobrava poslovnim bankama da samo dvije milijarde kredita odobre tvrtkama koje nemaju niti jednog zaposlenog. Zamislite dobiti dvije milijarde kuna, a ne imati niti jednog zaposlenog, što ćete od toga imati,” rekao je HDZ-ov Marić.

HNB je dao minimalan ili gotovo nikakav doprinos radu gospodarstvu, kaže SDP-ov Gordan Maras.”Ne može HNB u Hrvatskoj štiti interese jednog sektora, bankarskog sektora, a ne voditi računa o gospodarstvu i hrvatskim građanima,” kazao je Gordan Maras.

Komentiraj