GUP IZ DUBAIJA: Ovo je organizirana pljačka javnog prostora – kaže zastupnik Petek

Podijelite članak

Umjesto u javnoj raspravi, do ključnih intervencija u GUP-u dolazi poslije interne prepiske pročelnika o GUP-u, po njihovom povratku iz Dubaija, koju objavljujem u privitku.

Napisao je to gradski zastupnik Renato Petek na Facebooku, a potom nastavlja:

Ovakav postupak donošenja ključnog dokumenta Grada Zagreba je ravan organiziranoj pljački javnog prostora glavnog grada jedne male, očito je, pravno slabašne države Europske unije, siluje se procedura javne participacije oko donošenja ovako važnih dokumenata. Pročelnici su očito zadovoljni što internom prepiskom nadoknađuju demokratske ustaljene procedure javne participacije oko donošenja GUP-a.

Dubai su u veljači o.g. posjetili Milan Bandić, Mirka Jozić, Ivica Rovis, Andrea Šulentić, Sanja Jerković, Vesna Šimić i Hahrun Omerbašić. Poslije povratka, većina putnika sa svojih pozicija sudjeluje u internoj prepisci o GUP-u ispred Gradskih ureda koji vode prema Zavodu za prostorno uređenje. Pročelnici u dopisima daju potporu i pozitivno očitovanje koje se u dokumentaciji o Javnoj raspravi navodi u obrazloženju spominje kao ključno očitovanje temeljem kojeg je Zavod u završnu verziju Nacrta o izmjena i izmjenama GUP-a napravio promjene oko prostora Velesajma i Hipodroma, te zaključio kako je do njih došlo „s obzirom na nove okolnosti koje su uslijedile nakon provedene javne rasprave“. Očito okolnosti koje su nastale u Dubaiju.

1. Inicijator te prepiske bio je Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, kao izrađivač GUP-a. Jedino taj dopis nemam, no kako se drugi na njega pozivaju i citiraju ga, jasno je kada je upućen i što je Rovis u njemu pisao. Pročelnici navode kako se dopis odnosi na procedure izrade GUP-a te kako Zavod u svojstvu stručnog izrađivača GUP-a „provodi potrebna preispitivanja planskih rješenja sukladno dostavljenim primjedbama“ te traži očitovanje o prihvatljivosti procedure izmjena prijedloga izmjena i dopuna GUP-a. Navodi i kako Gradski projekt Velesajam nema završenu proceduru, odnosno da nema konačno rješenje.

2. Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada je odgovorila prva i bila najopširnija jer napominje kako taj Ured „obavlja i poslove nositelja izrade prostornih planova“ te nastavlja kako „u smislu postupanja po zakonu treba voditi računa da obrada primjedbi i postupanje po istima mora biti u skladu s ciljevima i programskih polazištima za izmjene i dopune plana. No spominje kako „vezano uz proceduru gradskoj projekta i stručna opravdanost eventualnog „pojednostavljenja procedure gradskog projekta preispitati i definirati“ naknadno na sastanku…

3. Mirka Jozić pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša piše kako je „cilj transformacije prostora Hipodroma i Velesajma učiniti ga privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima“ te „mu dati značaj koji povijesno zaslužuje“.

4. Ureda Gradonačelnika odgovaraju vezano uz Velesajam kako je bio raspisan Javni poziv investitorima za projekt „Grad u Gradu“ te dodaju da se Ured gradonačelnika „nema razloga protiviti“ predloženom stručnom rješenju u cilju realizacije projekta“ te se očituju o prihvatljivosti promjena „definiranja prostora Velesajma i Hipodroma“ te „osiguranja preduvjeta na razini GUP-a u pogledu realizacije projekta Nacionalni stadion u Blatu.

5. Andrea Šulentić, pročelnica Stručne službe gradonačelnika odgovara kako se „slažu i podupiru rad Zavoda u cilju nastavka aktivnosti vezano uz razvoj i realizaciju projekta ‘Grad u Gradu’ na prostoru Zagrebačkog hipodroma“, kao i projekta ‘Nacionalni stadion’ u naselju Blato, za što treba stvoriti prostorno-planske preduvjete u okviru izrade Izmjena i dopuna GUP-a.

Grad priznao da nije brinuo o Velesajmu desetljećima, a na natječaj se javile tri tvrtke

Ono što još proizlazi iz odgovora na moje pitanje postavljeno na aktualnom satu posljednje Gradske skupštine je kako Grad priznaje da već desetljećima nije brinuo o Velesajmu koji je sada unutar projekta ‘Grad u gradu’ za njih „jedno od najatraktivnijih gradskih područja“.

Na Poziv iz veljače za projekt „Grad u Gradu“ prijavile se tri tvrtke, EAGLE HILLS iz UAE, BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL iz Francuske te još jedna tvrtka za koju kažu da nije zadovoljila odredbe Poziva. Na kraju je Povjerenstvo (koje!?) izabrao EAGLE HILLS s kojima je Milan Bandić potpisao memorandum o sudjelovanju i razvoju te realizaciji projekta „Grad u Gradu“. Taj memorandum nitko od nas nije vidio.

Na jesen međunarodni natječaj za najbolje rješenje

Trenutno u gradu rade na „izradi natječajnog elaborata“ i „analizu revalorizacije prostora Velesajma u dijelu zaštite kulturnih dobara“.

Međunarodni javni natječaj za „Grad u Gradu očekuje se „tijekom jeseni“, a to bi bio javni međunarodni urbanističko-arhitektonski natječaj za odabir najboljeg rješenja za prostor Velesajma i Hipodroma.

Naravno, ukoliko se „kao preduvjet za sve daljnje aktivnosti vezano uz realizaciju projekta „Grad u Gradu“ u Gradskoj skupštini usvoji nacrt prijedloga GUP-a.

Komentiraj