GRADONAČELNIK U RITMU GRADA: Bandić obećao i vratio bistu heroja Ive Lole Ribara

Podijelite članak

ivo lola ribar, milan bandić

U park na južnoj strani Prilaza baruna Filipovića, u  utorak, 10. listopada, vraćena je bista Ive Lola Ribara koja je 90-ih godina bila otuđena.

Bistu, rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanjija, izradila je Ljevaonica umjetnina ALU d.o.o.

Svečanosti je nazočio gradonačelnik Milan Bandić sa svojim suradnicima, a postavljena je u parku na križanju Selske i prilaza Baruna Filipovića.

Podsjećamo, još početkom rujna gradonačelnik je rekao da će Zagreb ponovno dobiti brončanu bistu narodnog heroja Ive Lole Ribara.

Rekao je tada Bandić da su četnici na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara, koji u Beogradu ima ulicu, “a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju”.

“To nije dobro”, rekao je Bandić tada.

Sada je pak gradonačelnik podsjetio kako “najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar jedan je od najvećih heroja Drugog svjetskog hrvatskog antifašističkog rata, bez kojeg Hrvatsku danas ne bi mogli imati. Hrvatski branitelji i prvi predsjednik Tuđman ne bi se imali na što pozvati, ni za ZAVNOH ni za Ustav iz 1974. godine, i to je notorna istina. Ivo Lola Ribar, francuski đak, antifašist, intelektualac, narodni heroj, jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita”.

Zamolio je one “koji su otkinuli glavu Ivi Loli Ribaru u ratnom vihoru”, da je vrate.

Komentiraj