GRADI SE SVE MANJE: Nastavlja se pad broja izdanih građevinskih dozvola

Podijelite članak
Ilustracija (Pixabay.com)
Ilustracija (Pixabay.com)

Nastavlja se pad broja izdanih građevinskih dozvola, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora. U srpnju ove godine izdano je 677 građevinskih dozvola (574 za zgrade i 103 za ostale građevine), što je 7,5% manje nego u istom mjesecu prošle godine (5,8% manje za zgrade i 16,3% manje za ostale građevine).

Izvor: Media servis

Time se kontinuitet pada broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini protegao na posljednja četiri mjeseca, pri čemu je znakovito da se pad simultano bilježi kod dozvola za zgrade i kod dozvola za ostale građevine.

Čini se da je nakon dvoznamenkastog rasta broja dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine dosegnuta razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti. Situacija s kretanjem predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim dozvolama nešto je drugačija jer vrijednost radova znatno oscilira ovisno o trenutku izdavanja dozvola za veće investicijske zahvate.

Tako je u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine predviđena vrijednost radova povećana za 50,3% pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednosti radova na ostalim građevinama, iz čega se može zaključiti da je u tom mjesecu izdana građevinska dozvola za neki veći infrastrukturni projekt.

Riječ je o najvećem mjesečnom iznosu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama još od prosinca 2010. godine, čime je i ukupna vrijednost radova u srpnju ove godine bila najviša od rujna 2016. godine. Međutim, istodobno je predviđena vrijednost radova na zgradama smanjena za relativno visokih 34,4%, izvještavaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Komentiraj