Gordana Ivas: Kako da žena uhvati zraka i oda ljubav vlastitom biću

Podijelite članak

gordana ivas

Piše: Gordana Ivas

Nije Valentinovo toliko loše zamišljeno, koliko je naš čovjek u stanju od dana posvećenog ljubavi, napraviti generalni cirkus.

Gledam izloge cvjećarnica, naravno ne svih, ali onih u shoping centrima na primjer i redovito se sablaznim koliko Hrvatima zapravo nedostaje ukusa. Ali to je neka druga tema, jer ionako naši ljudi vole reći kako se o ukusima i ljepoti ne raspravlja. Ali, silno se voli raspravljati o blagdanima i kojekakvim danima kojima se nešto obilježava, i naravno – slavi.

Dizajneri uglavnom ne vole Valentinovo, jer komercijalni zahtjevi idu prema šablonama i stereotipnim rješenjima u kojima teško mogu razmahati svoju umjetničku slobodu.

U društvenom smislu taj dan je nekako postao platforma za isticanje svoje moći, socijalnog statusa i kojekakvih drugih odlika od kojih se često prosječnim ljudima zapravo povraća.

Tako možemo ovih dana čuti kako će neke „sretnice“ na Valentinovo sa svojim izabranicima večerati u ekskluzivnim restoranima, drugi će se zadovoljiti intimnim ugođajem u vlastitim domovima, očekujući poklone, a treći će odmahnuti rukom pokazujući kako taj dan uopće ne doživljavaju.

Možda griješim, ali meni se čini kako su žene u našem društvu i na taj dan zapravo stavljene u nekakav podređeni položaj. Ako bivamo počašćene malo bolje, u svakom smislu samo na taj dan, priznajemo zapravo koliko smo inače uskraćene za tu famoznu ljubav koju slavimo.

Razumljivo je kako dan posvećen zaljubljenima izuzima samce, razvedene, razočarane i njima će „napumpavanje“ okoline na tu temu možda zasmetati. Finci su zato taj dan vezali uz prijateljstva i tako jednostavnim rješenjem pomogli svakom društvenom biću osjećati se dobro.

Oni naime šalju jedni drugima anonimne darove. Divno je zateći se u „mozganju“ tko je osoba koja nas se sjetila i možda prepoznala što je ono što bi nas moglo razveseliti. Dakle, na vrlo jednostavan način, osobnost čovjeka se ističe u prvi plan.

Koliko „košta“ čovjek u Hrvatskoj i koliko je zapravo „težak“ pokazat će najbolje računica trgovaca nakon Valentinova.

A ja sam uvjerena da većina krasnih i vrijednih žena neće uspjeti na taj dan ostvariti niti djelić svog sna. Većina ih nema vremena niti udahnuti duboko zrak kako bi se sastale same sa sobom i odale poštovanje i ljubav vlastitom biću…a od toga bi zapravo sve trebalo započeti. Sretno vam svima ovakvo i onakvo Valentinovo!

 

Komentiraj