GLAVNI VATROGASNI ZAPOVJEDNIK: Požari u Švedskoj su upozorenje svima nama!

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Švedska je u gašenju velikog broja požara dobila pomoć od Italije, Francuske, Norveške, Njemačke i Poljske i za sad nisu tražili pomoć od Hrvatske, potvrdio je to za Media servis Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske, Slavko Tucaković.

Dodaje kako su ovakve vrućine i požari neuobičajena situacija za sjever Europe. “To je ujedno i upozorenje cijelom čovječanstvu. Vidimo i globalno zatopljenje koje se dogodilo, to je čak preko 10 stupnjeva od uobičajene temperature na sjeveru Švedske i što zaista predstavlja jedan veliki problem za Švedsku, dakle sve ono što nisu imali do sad i nisu se susretali s tako očigledno velikim požarima koji sada predstavljaju problem.”

Hrvatska je, dodaje Tucaković spremna na požarnu sezonu, ali visoka doza opreza zbog guste vegetacije, posebno na otocima – i dalje je na snazi.

“Posebno ovaj južni dio Jadrana koji je na dnevnoj bazi u vrlo visokoj opasnosti. Vatrogasci i svi koji su uključeni u sustav pa i sam program Vlade koji je donesen, poduzete su sve mjere. Ipak treba biti oprezan, vegetacija i gorive mase ima puno i zato treba odmah i brzo reagirati”, prenosi Media servis.

Komentiraj