GLAS I HSU TVRDE: Izmjena izbornog zakona na štetu manjina je antidemokratska

Podijelite članak

anka mrak taritaš

Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru je održao konzultacije sa Klubom zastupnika nacionalnih manjina povodom najava za pokretanje referendumske inicijative za izmjenu izbornog zakona.

Zajednička ocjena zastupnica i zastupnika dvaju klubova je da se radi o iznimno štetnoj inicijativi koja je u svojoj biti antidemokratska i ima za cilj grubo narušavanje stečenih prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Ona je na tragu širenja atmosfere netolerancije, drsko pokušava dezavuirati ne samo obveze RH iz Sporazuma o pridruživanju EU nego i međudržavne sporazume s Italijom i Mađarsko.

Zanimljivo je da ovaj pokušaj degradacije prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj stiže iz redova hrvatske desnice usred kampanje europske građanske inicijative Minority Safepack koja širom EU nastoji prikupiti milijun potpisa da bi Europska komisija pristupila uvođenju jedinstvenih zakonskih standarda zaštite prava nacionalnih manjina i manjinskih jezičnih zajednica obveznih za sve zemlje članice.

Dva su kluba zastupnika dogovorila daljnje koordinirano djelovanje kako bi se postiglo šire društveno razumijevanje ovoga problema te poduzele konkretne akcije suprotstavljanja referendumskoj inicijativi koju predvode Željka Markić i Anto Đapić, stoji u priopćenju, kojeg potpisuje predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a, Anka Mrak-Taritaš.

Komentiraj