FOTO: GRADONAČELNIK U RITMU GRADA – Bandić digao novinare prije 5 ujutro!

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

U povodu obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb, koju minutu prije 5 sati ujutro, na Trgu svetog Marka (sjeverna strana crkve sv. Marka), gradonačelnik Milan Bandić pustio je u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni.

Valja podsjetiti kako je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji je zadržao plinsku rasvjetu.

Uz to, posebnost među svim ostalim gradovima daje mu i to što je zadržao ručni način paljenja. Lanterne pale nažigači koji su postali i jedinstvena turistička atrakcija.

“Ove velike lampe koje su bile na uglovima i na glavnim trgovima u Zagrebu u 19 stoljeću. Postavili smo jutros ove dvije lampe. Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji ima plinsku rasvjetu što je posebna vrijednost”, rekao je Silvije Novak iz ureda za zaštitu spomenika.

Ono što Zagreb čini jedinstvenim među gradovima s plinskom rasvjetom jest ručni način paljenja lanterni. Pale ih nažigači, a jedan od njih je gospodin Josip koji u plinari Zagreb radi 40 godina, no zadnjih 20-ak godina zadužen je za “osvjetljenje” Gornjeg grada. Dnevno mora upaliti 240 lampi za što mu treba 2 i pol sata:

“To je radio i moj ujak pa sam ga znao mijenjati kada je bio na godišnjem ili na bolovanju”, kazao je Josip.

Nažigači svakodnevni privlače pozornost turista. Primijetio je to i gradonačelnik Bandić: “Naši žigači čiji je posao da ujutro i navečer odrade taj posao. Nema turista koji dođe u grad da to ne vidi i to treba čuvati”.

O svemu se na Facebook stranici gradonačelnika Bandića, uz fotografije, može pročitati:

“Dobro jutro Zagrebe ! 04.58 – puštanje u rad dvije replike najstarijih plinskih lanterni povodom obilježavanja 155 godina postojanja Gradske plinare Zagreb”.

Komentiraj