FOTO: CRVENI TEPIH NA TRGU – U Zagrebu otvorene 4. hrvatske svjetske igre

Podijelite članak
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na glavnom zagrebačkom trgu svečano su otvorene 4. hrvatske svjetske igre. Stiglo je više od tisuću sudionika iz 31 zemlje.

Izvješće: Media servis

Među njima je i Jose iz Argentine. Prvi put je u Zagrebu i oduševljen je. “Stigao sam prije 3 dana. Volim ovaj grad. Najvažnije od svega, stigao sam ga upoznati. Stvarno je predivan.”

Jose i ostali dio su ovog amaterskog sportskog natjecanja Hrvata i njihove djece iz dijaspore, čiji je cilj “ojačati svijest o hrvatskom podrijetlu i potrebi čuvanja njegovog identiteta”, kazao nam je koordinator igara i glavni tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa Vinko Sabljo.

“Dovodimo mlade iz cijelog svijeta, mnogi od njih još uvijek uče hrvatski. To je ono hrvatsko zajedništvo koje nam treba u miru, a ne samo u ratu. Zajedništva ima u miru ako se dobre stvari rade u dogovoru i kad riječi prijeđu u djela. Mislim da smo to uspjeli. Evo cijela Hrvatska je s nama.”

Voljela bi Vlada da se djeca Hrvata iz dijaspore vrate u zemlju podrijetla, no ništa ne ide na silu, kaže predstojnik Državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske, Zvonko Milas.

“Hrvatska ima neizmjerne potencijale. Mislim da su ovi mladi upravu tu kako bi im te potencijale prezentirali i potaknuli želju u njima da se jednog dana vrate u domovinu svojih predaka i nastave tu živjeti. Ne da ih pozivamo ili tražimo, već da ih potaknemo i pokažemo domovinu njihovih predaka u koju će se poželjeti vratiti.”

Iz Splita se, na svečano otvorenje ovih igara, uspio vratiti premijer Plenković, no predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poslala je izaslanika. Gradonačelnik Bandić nije krio zadovoljstvo što je Zagreb grad ponovno domaćin ovog događaja.

“Želim svima da se u ovih 5 dana u Zagrebu provedu najbolje, da osjete zajedništvo. I da najbolje rezultate ovog natjecanja posvetimo našim ljudima u Dalmaciji koji se bore s nemani poput požara. To je moja želja.”

Igre traju do 22. srpnja.

Komentiraj