EKONOMSKI FORUM: Nakon dva desetljeća u Davosu i američki predsjednik

Podijelite članak

donald trump

Oko 3.000 svjetskih čelnika sudjeluje na godišnjem zasjedanju Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Na summit stiže i premijer Andrej Plenković, ali najveću pažnju zaokupio je najavljeni dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog čega se sprema i prosvjed.

Fokus ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu je poboljšanje stanja i izgradnja zajedničke budućnosti u raslojenom svijetu. Bit će govora i o davanju političke moći ženama, nejednakosti, siromaštvu, lažnim vijestima, inovacijama i zaštiti okoliša. Na marginama summita razgovarat će se i o povratku nacionalne države te prijetnjama globalizacije, zbog trenutnog stanja u Americi i Europi. Forum je otvorio jedan od domaćina, indijski premijer Narendra Modi, koji protekcionizam i povratak malom nacionalnom tržištu vidi kao najveće prijetnje razvoju globalne ekonomije danas.

“Mi vjerujemo da se napredak može zvati napretkom, i razvoj zaista smatrati razvojem jedino kada svi možemo zajedno sudjelovati i kad je za sve. Svi bi trebali biti sretni, zdravi, blagostanje za sve i ne bi trebalo biti žalosti. To je moj san”, izjavio je Modi.Summit okuplja oko 3.000 svjetskih političara, lidera, poduzetnika i ostalih elita.

Stižu i hrvatski premijer Andrej Plenković te srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Prilika je to za niz bilateralnih susreta. Iako američki predsjednici tradicionalno ne sudjeluju na ovom forumu, Donald Trump se ove godine odlučio pridružiti i govorom u petak zatvoriti konferenciju. Predstavit će svoju politiku uz naglasak na poruku ‘Amerika na prvom mjestu’. Zbog njegova dolaska grupa mladih socijalista planira prosvjedovati u samom Davos. Čak 17 tisuća ljudi potpisalo je peticiju kojom su Trumpa proglasili ‘nepoželjnom osobom’ u Švicarskoj, prenosi Media servis.

Komentiraj