DOSTA JE VIŠE: Prekinimo šutnju o mrcvarenju žena po bolnicama!

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je “na živo” rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda.

Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije – stoji na Facebook stranici Udruge Roda, koja kreće u akciju kako bi upozorile javnost što se događa po bolnicama i da žene ne lažu, te dale podršku Mostovoj zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić koja je o tom problemu otvoreno progovorila u Saboru.

Da se kreće u akciju potvrdila je i Danijela Dranić iz Udruge Roda gostujući u emisiji N1 televizije, riječima: “U cijeloj priči mi je iznimno teško slušati kako se institucije oglušuju na priče stotina i tisuća žena i kako imaju obzira pretpostaviti da sve te žene lažu. Nema razloga da žene lažu o takvim iskustvima”.

Spomenula je i peticiju koju je već potpisalo nekoliko tisuća žena, a koje su pokrenule žene ponukane svojim neugodnim iskustvima u Petrovoj bolnici u Zagrebu.

roda pismo

“Nova akcija zvat će se ponovno ‘Prekinimo šutnju’. I eto, prekidamo šutnju zahvaljujući saborskoj zastupnici”, kaže Dranić.

Na Facebook stranici je moguće, uz nekoliko pisama žena, pročitati: Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku – na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na daniela@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

roda pismo

roda pism

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE!

Komentiraj